Сенат Чехії розгляне питання про відсторонення президента Мілоша Земана з посади.

Про це повідомляє Чеське радіо.

Глава комітету сенату Чехії з питань закордонних справ, оборони і безпеки Павло Фішер заявив, що дії Земана на посаді глави держави суперечать конституції.

«Я давно вважаю, що дії Мілоша Земана суперечать конституції. Кульмінацією в цьому сенсі стала його поведінка під час кризи, пов'язаної зі справою про вибухи в Врбетіце. 28 квітня 2021 року всі фракції Сенату доручили Комітету Сенату з питань зовнішньої політики, оборони і безпеки уважно вивчити, що зробив або упустив президент республіки в зв'язку зі справою Врбетіце. Сенат має виняткове право контролювати президента і тому зобов'язаний розглядати дії президента», - заявив сенатор Павло Фішер.

Він також вважає питання про зняття Земана із займаної посади цілком доречним, бо він не справляється зі своїми обов'язками на посаді президента. Фішер упевнений, що заяви Земана з різних питань показують, що він «дезорієнтований», «невірно цитує конституцію» і «плутає причину із слідством».

У свою чергу представник Земана Іржі Овчачек назвав рішення комітету посяганням на конституційність, свободу і демократію.

У квітні Чехія вислала 18 співробітників посольства РФ в Празі і оголосила в розшук Петрова і Бошірова через підозри в їх причетності до вибухів на військовому складі у Врбетіце в 2014 році.

Пізніше президент Чехії Мілош Земан заявив, що у контррозвідки немає доказів, що агенти ГРУ РФ перебували у Врбетіце під час вибухів.

Своєю чергою чеська опозиція заявила, що Земан «відкрив двері для російської дезінформації» своїми заявами про вибухи на збройових складах.

ІА "Вголос": НОВИНИ