Як модернізувати сховища, та яких саме норм не дотримуються їхні власники розповіли у с. Чишках, що під Львовом.

«З травня ми почали проводити позапланові перевірки. Стараємося проводити інструктажі, бесіди, об'їзди, роз'яснюємо населенню і керівникам правила пожежної безпеки. На території Львівської області знаходиться 237 підприємств, з них на сьогодні перевірено 47 позапланово, а 46 їхніх керівників ми притягнули до відповдальності за порушення правил пожежної безпеки», – поділився Орест Галонько, начальник відділу пожежної безпеки, заступник начальника управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Львівській області.

Також фахівець розповів, що найчастіше виявлять такі порушення: дерев’яні конструкції не обробляють вогнезахисним розчином, відсутні блискавки захисту, первинні засоби пожежогасіння, немає пожежної сигналізації. 

Ігор Вусь, начальник управління розвитку сільськогосподарського виробництва, продовольства та аграрного ринку ЛОДА розказав кореспонденту «Вголосу», що оцінку і підхід до пожежної безпеки треба робити комплексно з розумінням всіх факторів:

«Приблизно 30 % складів є збудованими давно. Без них неможливо обійтися, бо їх  принципі не вистачає. Міняти сховища треба, але на це підуть великі кошти. Економічно вигідно їх просто реконструювати».

Також чоловік поділився про ситуацію із зерносховищами на Львівщині:

«Зараз у нас активно будують елеватори. У багатьох районах регіону про це йде мова. Проблема ж у тому, що сировини є багато, а зберігати її ніде. Це змушує виробників сільгосппродукції кидати продукцію на ринок. Унаслідок цього, ми маємо надлишок товарів, а це впливає на ціну - попит стабільний, а пропозиція постійно зростає». 

Ще однією із причин, чому склади не модернізують, Вусь вважає пріоритетність керівників. Власники полів зазвичай вкладають кошти в першу чергу в технології, сорти та інновації, щоб збільшити ефективність, підвищити врожайність, тому на переробку своїх «не зовсім» придатних складів коштів вже не вистачає.

ІА "Вголос": НОВИНИ