Про це повідомляє аграрне інформаційне агентство «Agravery».

З 09:00 аграрії та сільгосптехніка заблокували трасу Київ – Одеса. До мітингу приєднались аграрії Миколаївської, Тернопольської, Київської областей.

Карта страйків

Всеукраїнська аграрна рада виступила ініціатором звернення до Президента України застосувати право вето до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році».

Аграрії виступають проти скасування спеціального режиму ПДВ доти, доки в законодавстві є норми, що дискримінують платників податків за формальними підставами і створюють підґрунтя для корупції, а також доки уряд на ділі не доведе, що він готовий і на практиці відшкодовує ПДВ вчасно і в повному обсязі.

«Виступаючи за скасування спеціального режиму ПДВ, уряд обіцяв відновити відшкодування ПДВ при експорті зернових і технічних культур. Однак, як стало ясно під час обговорення законопроекту в парламенті, ці обіцянки виявились обманом. У бюджеті просто не передбачено достатньої для цього кількості коштів, відповідна стаття витрат була, навпаки, додатково скорочено на 6,6 млрд грн», — ідеться у зверненні.

Для вирішення цієї проблеми було запропоновано розділити публічний реєстр заявок на відшкодування ПДВ на дві частини, щоб забезпечити своєчасне відшкодування великим експортерам, а підприємствам, які не ввійшли в число обраних, відшкодовувати ПДВ за залишковим принципом.

«У результаті кулуарних торгів, що проходили за закритими дверима, ця пропозиція трансформувалася в поділ реєстру на підприємства, що відповідають критеріям автоматичного відшкодування, і такі, які критеріям не відповідають, зі збереженням таких корупційних підстав для виключення з числа «автоматників» як відсутність за місцем реєстрації та неподання відомостей», — йдеться у зверненні.

Відкрите звернення громадських профільних організацій до Президента України вже підписали Асоціація виробників молока, Асоціація «Свинарі України», Аграрний союз, ВГО «Українська аграрна конфедерація», Асоціація «Теплиці України», Національна асоціація цукровиків України, Українська асоціація виробників картоплі, Асоціація фермерів і приватних землевласників, Асоціація тваринників України.

Готові підтримати це звернення такі галузеві громадські об’єднання: Українська асоціація виробників і переробників сої, Насіннєва асоціація України, Асоціація «Укроліяпром», Корпорація «Тваринпром», Асоціація «Виноградарі та винороби України», Асоціація «Союз птахівників України».

10.15 Блоковано пост Хмельницький-Вінниця, Хмельницький-Тернопіль

За десять хвилин в смт Війтківці в Хмельницькій області зібрався затор на декілька кілометрів.

10.20 Перекрито кордон Чернівецької області. Снятин.

12.30 Що відбувається на дорогах

Тернопіль-Хмельницький

Бобринець, Кіровоградська область

Війтівці, Хмельницька область

Хмельницький-Тернопіль стоїть у заторі

Кіпті, Київ-Чернігів

У мережі з'явилося відео, як відбувається перекриття автомагістралі Київ – Одеса в районі села Краснопілка Черкаської області. Аграрії пояснили, що тепер чекає село і що вони вимагають від Президента.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ