Агропідприємство ТОВ «Нива Весняне» самовільно вирощувало соняшник і пшеницю на землях ветеранів АТО біля с. Надбузьке Миколаївської області.

Про це йдеться в матеріалі Ярослава Чепурного з «Центру журналістських розслідувань», передають Наші гроші. 

Як з’ясував журналіст, «Нива Весняне» без правовстановлюючих документів обробляла поле поблизу с. Надбузьке площею 24 га. Це — держземлі запасу та земельні ділянки воїнів АТО.

Центр повідомив, що першим порушення помітив житель Миколаєва, учасник АТО Валерій Кузнєцов, котрий 2016 року одержав десять соток біля села Надбузьке (офіційно ця земля належить до Веснянської сільської ради) під садівництво. 2017-го з’ясувалося, що на його землі і на ділянках інших воїнів АТО працює «Нива Весняне» (тоді поле було засіяне соняшником).

Цього року ділянки, виділені воїнам АТО біля села Надбузьке, знову обробляли. У липні журналіст разом із Валерієм Кузнецовим виїхали на поле й особисто в цьому переконалися. Урожай пшениці вже був зібраний.

За допомогою виписок із Держгеокадастру Центр встановив, що наразі на полі учасникам АТО вже виділили близько 70 наділів по десять соток, що становить 7 га. Ще 17 га чекають своїх власників.

На 7 га є ділянки військовослужбовців двох військових частин, дислокованих у Миколаєві, — Військовій службі правопорядку і 299 авіаційної бригади. Контактувавши з представниками обох частин, Центр дізнався, що ніхто з військовослужбовців жодних договорів на оренду їхньої землі не укладав.

ТОВ «Нива Весняна» заснована СГВП «Болгарка», власниками якого є два миколаївці — Ростислав Данильченко й Юрій Кормишкін. Останній — депутат Миколаївської обласної ради (Наш край). Крім цього, Кормишкін очолює в обласній раді комітет із питань агропромислового комплексу, земельних відносин і соціального розвитку села.

Під час телефонної розмови Юрій Кормишкін спершу заперечував, що його фірма «Нива Весняне» могла самовільно обробляти землю. Хоча той факт, що полем активно користується ТОВ «Нива Весняне», зафіксовували поліцейські торік. Причому двічі: спершу, коли до правоохоронців звертався Кузнєцов, а потім, коли комбайнер «Нива Весняне» на полі знайшов гранату. З цього приводу директор фірми Олександр Худенко давав покази та підтверджував, що «Нива Весняне» поле обробляє.

Згодом Кормишкін додав: «Навіть якщо з’ясується той факт, що підприємство використовувало земельну ділянку 1 га, або 2 га, або 3 га без правовстановлюючих документів, то на це є правова процедура: виписується штраф, розмір якого встановлюється відповідно до методики Держгеокадастру. Після чого підприємство платить цей штраф до бюджету».

Згідно з реєстром прав на нерухоме майно, загалом у власності або в оренді Юрія Кормишкіна перебуває 1044 га землі в Миколаївській області. З них лише цього року він отримав від Снігурівської райдержадміністрації 647 га в оренду на 49 років. Ще 129 га на різних умовах володіє його дружина.

Щодо фірм депутата, то тільки одна компанія — ТОВ «Нива Весняна» — обробляє 880 га землі в селах Надбузьке та Весняне, уклавши відповідні угоди оренди з власниками ділянок. Загалом Юрі Кормишкін має 57 фірм, що займаються сільськогосподарською діяльністю.

ІА "Вголос": НОВИНИ