Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» на телеканалі НТА говорили із представником ГО «Громада та ініціатива» Віталієм Горбатенком.

Йдеться про Підгорецький, Олеський, Золочівський замки та оборонну вежу у селі П'ятничани. До слова, такі листи надходять уже не вперше. Так, торік замки хотіли передати у комунальну власність, але це питання так і не підняли на сесії обласної ради.

«Гадаю, що є певні домовленості між керівником Галереї мистецтв, керівництвом Обласної ради, а також – керівництвом Міністерства культури. З одного боку, Тарас Возняк не хоче брати на себе такі зобов`язання – прямо говорити про те, що ці замки мають бути прийняті в комунальну власність, тому надає листи, де трохи це завуальовує», – пояснив активіст.

За його словами, це уже не перший приклад, коли шляхом передавання об'єктів із однієї форми власності в іншу, «непомітно» заволодівали певними земельними ділянками чи частинами приміщень:

«Зараз я бачу чітку схему, коли приймається замок у комунальну власність, потім, під різними приводами, оформляється великий шмат земельної ділянки під тим замком, а згодом, коли іде момент передачі від комунальної в державну власність, шмати землі «пропадають», частини комплексу – теж».

Загалом, на думку Віталія Горбатенка, на посаді керівника Львівської національної галереї мистецтв мала би бути інша людина. Адже позитивних прикладів господарювання Тараса Возняка – немає.

«Його господарювання окутане якимось ореолом невідомості, оскільки він не виходить на люди. При Львівській галереї мистецтв була сформована громадська рада, але ніхто про це не знав – невідомо хто туди входить, хто контролює використання коштів…», – пояснив він.

Так, за словами активіста, Тарас Возняк лише один раз з’явився в Львівській обласній раді на круглому столі. І ця поява була досить символічною:

«Заступник голови проводив круглий стіл. Вони запросили представника Мінкульту, який абсолютно не володів цим питанням і навіть не знав, що замки є в державній власності. Відповідно, схема була озвучена його вустами: «ми не знаємо, ви давайте оформляйте, а потім передасте нам».

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ