Про це розповіла прес-секретар ГО «Розвиток громади», організатор Фестивалю Оксана Маруняк під час прес-конференції сьогодні, інформує кореспондент «Вголосу».

Оксана Маруняк нагадала, що ініціатива впровадження Дня вишиванки не є нова, а була започаткована у Чернівцях ще в 2006 році. Крім того, Оксана Маруняк зазначила, що активісти Львівщини виступають за офіційне впровадження щорічного Дня вишиванки на національному рівні. Для того, щоб привернути увагу до цієї ініціативи, а також відновити сприйняття вишиванки, як оберегу та символу української нації, громадські активісти вирішили започаткувати Фестиваль вишиванки.

У межах Фестивалю, який розпочався 18 квітня збором вишивок, відбудеться низка різноманітних заходів. З 20 квітня чиновники облдержадміністрації та діти звертатимуться до української діаспори із проханням 19 травня вийти на центральні площі міст у вишиванках та спільно виконати гімн України.

8 травня фани футбольного матчу «Карпатами» та «Шахтарем» прийдуть у вишиванках, а футболісти вийдуть на рукостискання також у вишитих футболках.

З 10 по 13 травня у школах міста і області будуть проведені уроки краєзнавства.

«15 травня у нас буде масовий захід, на який запрошуємо львів’ян та гостей міста. На пл. Ринок відбудеться флешмоб, під час якого понад 200 осіб складуть велику вишивку, піднявши над головою листівочки із різними елементами. Також в центрі міста виступатиме оркестр у вишиванках, а також відбудуться показові виступи – бойовий гопак, рукопашний гопак та інше. Крім того, всі охочі зможуть доєднатися до танцювальних та співочих колективів, які водитимуть гаївки», – розповіла прес-секретар ГО.

19 травня відбудеться фінал Фестивалю вишиванки – це буде тематична благодійна вечірка та дефіле моделей у вишиванках (вул. Зелена, 88). На вечірці збиратимуть кошти для проекту «Куток добра», який почав працювати у Львові.

«Нехай кожен львів’янин, кожен українець 19 травня одягне вишиванку і піде на роботу, одягне вишиванку на свою дитину і відправить до садочка чи до школи. Нехай кожен студент одягне вишиванку в навчальний заклад, а підприємці одягнуть у вишиванки вітрини своїх магазинів та кафе. Нехай кожен водій зачепить на лобове скло вишивку. Давайте одягнемо Львів у вишиванку 19 травня», – сказала Оксана Маруняк.

Як писав «Вголос», Львівська обласна рада підтримала пропозицію депутата від ВО «Свобода» Михайла Нискогуза включити до порядку денного звернення щодо встановлення на державному рівні Дня української вишиванки.

ІА "Вголос": НОВИНИ