Про це сьогодні у Львові під час прес-конференції заявила координатор проектів з протидії торгівлі людьми ГО «Центр «Жіночі перспективи» Олена Кальбус, передає кореспондент «Вголосу».

«Ця виплата є одноразовою, і вона не виконує роль допомоги, яка б могла компенсувати втрати людини. А гроші потрібні, хоча б на перший час після повернення додому: придбати одяг, харчуватися, пройти медичне обстеження. Через це ми включили до нашої програми з протидії торгівлі людьми на Львівщині до 2020 року окремий пункт фінансової допомоги і звернулися до депутатів Львівської обласної ради з проханням на майбутнє закласти в бюджет фінансову допомогу в розмірі 3-5 тис. грн на одну особу», – сказала Олена Кальбус.

Водночас експерт акцентувала на простих речах, які можуть допомогти людині, яка планує працювати за кордоном, вберегти своє майбутнє від імовірного сексуального рабства чи безоплатної роботи. 

«Якщо ви виробляєте документи про працевлаштування за кордоном через фірму-посередника, варто переглянути ліцензію цієї фірми. Також наполягайте на укладанні тристоронньої угоди між працедавцем, особою, яка має намір працевлаштуватися, і фірмою, що бере на себе відповідальність за працевлаштування. Якщо угода двостороння, знайдіть якомога більше інформації про працедавця, щоб переконатися в тому, що він існує насправді. Не нехтуйте послугами юриста, який може порадити, як діяти в тій чи іншій ситуації. І головне – нікому не довіряйте власних документів, тримайте їх при собі», – наголосила Олена Кальбус.

Вона також пояснила, чому люди, які пережили тортури й негаразди, після повернення додому зазвичай замовчують те, що з ними сталося. За її словами, це пов’язано зі страхом порушення конфіденційності.

«Люди бояться, що про їхню долю дізнаються знайомі, сусіди і після цього, можливо, змінять своє ставлення. Інша річ – багато громадян не знають, що в Україні є фахівці, які можуть допомогти реабілітуватися й отримати допомогу від держави», – зазначила координатор проектів з протидії торгівлі людьми.

Як писав «Вголос», торік із Львівщини за кордон зловмисники намагалися вивезти в сексуальне рабство 7 жінок та переправити в Німеччину одну неповнолітню дитину.

ІА "Вголос": НОВИНИ