Відповідний законопроект представив міністр юстиції Павло Петренко під час «Години запитань до уряду» у Верховній Раді, що трансляцював телеканал «Рада».

«Міністерство юстиції спільно з народними депутатами, які об'єднались навколо цієї теми, розробили зміни до законодавства, що передбачають посилення прав дітей і захист їх від економічного насильства з боку тих батьків, які ухиляються від своїх обов'язків. Перше, що ми пропонуємо, – це введення чіткої заборони на виїзд за кордон для тих осіб, які злісно ухиляються від сплати аліментів понад 6 місяців», – сказав Петренко.

За даними Міністерства юстиції, в Україні понад 600 тисяч батьків ухиляються від сплати аліментів. Щоб спонукати людей виконувати свій обов'язок стосовно дітей, пропонують запровадити й інші санкції.

«Друге– пропозиція позбавити можливості батьків, які ухиляються від сплати аліментів, маніпулювати іншими з батьків через згоду на виїзд дитини за кордон з тим із батьків, хто сумлінно виконує свої обов'язки. Так само ми забираємо низку привілеїв для тих, хто не платить аліменти. Не платиш аліменти – не маєш права керувати автомобілем, не маєш права на мисливську зброю», – зазначив міністр.

За його словами, ще одна запропонована новація – введення суспільно корисних робіт.

«Ми пропонуємо, щоб ті, хто не платить аліменти понад 12 місяців, рішенням суду залучалися до суспільно-корисних робіт на користь громади – прибирання вулиць, фарбування будинків, прибирання кладовищ. Громада має на це бюджети. Ті гроші, які горе-батько зароблятиме, прибираючи кладовища, скеровуватимуться на рахунок дитини для погашення боргу по аліментах. Ми пропонуємо, щоб такі роботи застосовувались судом до 2 місяців, поки не буде погашений борг по аліментах», – уточнив Петренко.

Він додав, що іншому представнику родини, який піклується про дитину, пропонують дати можливість не платити судовий збір та авансові платежі при зверненні до суду. А прізвища тих, хто ухиляється від сплати аліментів, будуть опубліковані у публічному реєстрі злісних неплатників аліментів на сайті Мін'юсту.

«Ми пропонуємо посилити кримінальну відповідальність за тих батьків, які не платять аліментів і шантажують своїх дітей», – резюмував голова Мін'юсту.

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ