Про це повідомляється в прес-релізі на MedicalXpress.

У дослідженні взяли участь більше трьох тисяч чоловік, які відвідали Октоберфест в Мюнхені в 2015 році. Добровольцям проводилася електрокардіограма (ЕКГ), а також вимірювалася концентрація алкоголю в повітрі, що видихається. Крім того, враховувався стать, вік, наявні серцево-судинні захворювання, вживання ліків для підтримки правильної серцевої активності і куріння сигарет.

Виявилося, що висока концентрація спирту в повітрі, що видихається пов'язана зі збільшенням частоти серцевих скорочень, при цьому залежність була лінійною і не мала порогових значень. За словами дослідників, в довгостроковій перспективі це може призводити до різних видів аритмій, включаючи фібриляцію передсердь. Фахівці вважають, що зростання частоти відбувається через те, що алкоголь створює дисбаланс між симпатичної і парасимпатичної нервовими системами.

Симпатична і парасимпатична нервові системи – компоненти вегетативної нервової системи, які виконують взаємовиключні функції. Перша забезпечує збудження серцевої діяльності, а друга сприяє зменшенню частоти і сили серцевих скорочень.

ІА "Вголос": НОВИНИ