[media=145446,145447,145448,145449] 

Компанія Amazon.com в понеділок відкриє для відвідування перший продовольчий магазин без кас. Експеримент, якому передував тестовий період тривалістю більше року, може кардинально змінити традиційну роздрібну торгівлю, – пише Голос Америки.

Магазин Amazon Go в Сіетлі обладнаний камерами і датчиками, які відстежують, які товари покупці беруть з полиць, а які кладуть назад. Касові апарати і черги до кас виявляться непотрібними – після виходу з магазину гроші за обрані товари будуть списані з банківської карти покупця автоматично.

Для компаній роздрібної торгівлі відкриття магазину означає потенційний підрив їх позицій, пов'язаний із найбільшим у світі онлайновим продавцем, який минулоріч купив за 13,7 мільярда доларів мережу супермаркетів Whole Foods Market, що торгують преміальними продуктами. Довгі черги відштовхують покупців, тому компанія, яка знайде спосіб їх позбутися, отримає перевагу на ринку.

Компанія Amazon не повідомляла, чи має намір вона відкривати магазини Amazon Go в інших місцях. Вона також заявляє, що не планує використовувати бескасову технологію в магазинах Whole Foods Market.

Магазин Amazon Go працював в тестовому режимі з 5 грудня 2016 року, але користуватися ним могли тільки співробітники Amazon. Тоді компанія планувала, що магазин перейде до роботи в звичайному режимі на початку 2017 року.

Однак виникли проблеми – не завжди вдавалося правильно ідентифікувати покупців схожої комплекції. Коли в тестовий період покупці приходили в магазин з дітьми, ті викликали хаос, неправильно складаючи товари.

Віце-президент Amazon Go Джіанна Пуеріні заявила, що в тестовий період магазин спрацював дуже добре завдяки попередній роботі, яка зайняла чотири роки.


«Цієї технології просто не було, сказала Пуеріні, відвідуючи магазин в Сіетлі. – Вона стала новим досягненням в комп'ютерному просторі і машинному навчанні».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ