В 79 році нашої ери під час виверження вулкан Везувій знищив стародавні міста Помпеї й Геркуланум разом з усіма їхніми мешканцями й скарбами. Серед останніх була чудова бібліотека сувоїв, які обвуглилися під дією тепла, попелу і газів. Але вчені кажуть, що існує надія, що ці крихкі документи знову можна буде прочитати завдяки новітньому підходу, який включає використання потужного рентгенівського випромінювання і штучного інтелекту, – пише The Guardian.

«На кожній пластинці папірусу видно написи. Але щоб розгорнути їх, потрібно щоб папірус був справді гнучким. А ці сувої більше не такі», – пояснив професор Брент Сілс з Університету Кентуккі, який очолює проект.

Два нерозгорнутих сувої, які спробують прочитати, належать Французькому інституту у Парижі. Вони входять до колекції з 1800 стародавніх сувоїв, які були знайдені в 1752 році під час розкопок на руїнах Геркулануму. Це єдина відома антична бібліотека, записи якої так чи інакше збереглися до наших днів. Більша частина колекції зберігається в музеї Неаполя.

Вілла, на місці якої були знайдені сувої, належали тестю Юлія Цезаря, римського диктатора, якого вбили у 44 році до нашої ери. Впродовж багатьох років експерти намагалися розгорнути половину сувоїв різними методами. Деякі з них були знищені в ході процесу. Експерти кажуть, що розгортання і відкриття написів для повітря призводить вицвітання чорнил.

Сілс і його команда використовували потужне рентгенівське випромінювання, щоб розгадати ще один пергамент із записами на івриті, якому 1700 років. Цей пергамент був знайдений у священній арці синагоги в Ейн-Геді в Ізраїлі. Як виявилося, текст у ньому був фрагментом біблійного Левіту. Однак, пергамент в Ейн-Геді містив чорнило на основі металів, яке проступає під рентгенівським випромінюванням. Втім, чорнило у сувоях з Геркулануму має вуглецеву природу. Тож очевидного контрасту між написами й самим папірусом під випромінюванням не буде.

Тож команда вигадала інший підхід, який об’єднує потужний рентген зі штучним інтелектом. Метод передбачає використання фотографій фрагментів сувоїв з написами, які можна розгледіти неозброєним оком, не розгортаючи сувоїв. Їх використають, щоб навчити машинний алгоритм, де повинно бути чорнило на рентгенівських знімках тих же фрагментів.

Таким чином, система навчиться знаходити відмінності між написами й пробілами на рентгенівських знімках папірусу. Вчені сподіваються, що так можна буде прочитати написи на сувоях, не розгортаючи їх.

ІА "Вголос": НОВИНИ