Угода між російськими «алюмінієвими» компаніями та мінфіном Трампа про скасування санкцій США за умови зменшення долі Олега Дерипаски в їхніх акціях насправді принесли дивіденди самому олігарху та залишили контроль над бізнесом у його руках.

Про це повідомило в понеділок впливове американське видання The New York Times із посиланням на засекречені деталі угоди, укладеної між компаніями Дерипаски й адміністрацією Трампа.

"Конфіденційний юридичний документ, підписаний обома сторонами, свідчить, що угода, яку адміністрація обговорювала з підконтрольними російському олігарху Олегу Дерипасці компаніями, може зменшити покарання, ніж було заявлено раніше", - зазначає видання.

Зокрема, таємна угода "містить положення, які звільняють його (Дерипаску) від сотень мільйонів доларів заборгованості" перед банком ВТБ, а також залишають компанії під переважним контролем олігарха та його близького оточення.

Так, адміністрація Трампа погодилась зняти санкції проти компаній "Русал", En+ та "ЄвроСібЕнерго" за умови, якщо Дерипаска зменшить свою долю в акціях цих компаній з 70% до менше ніж 50%, тобто втратить контрольний пакет акцій. Мінфін оприлюднив основні положення домовленостей у листі Конгресу США на початку цього місяця, однак не розкрив конфіденційних деталей. Глава мінфіну лише заявив, що російська сторона виконала умови домовленості, й тому санкції можуть бути зняті.

Тим часом, після детального ознайомлення з документом, NYT зазначила, що Дерипаска передав 14% акцій своєї компанії EN+ банку ВТБ. Таким чином, він розплатився з банком із заборгованістю в сотні мільйонів доларів. Це, за попередніми оцінками, близько $800 млн плюс дивіденди, які отримає банк.

Крім того, інша частина акцій, яка начебто була виведена з-під контролю Дерипаски, передана благодійному фонду "Вольное дело", заснованому самим же олігархом. Йдеться, зокрема про 21 млн акцій EN+, що становить 3,22% від усього пакету.

Водночас, олігарх заявив про передачу 10,55% акцій EN+ швейцарській компанії Glencore, яка є одним із найбільших споживачів російського алюмінію й щільно пов'язана з бізнесом Дерипаски.

Крім того, частина акцій зараз належить близьким до Олега Дерипаски особам, зокрема, його колишній дружині Поліні Юмашевій та її батьку, Валентину Юмашеву (через акції компанії Orandy Capital). "Разом, пан Дерипаска, його фонд, його колишня дружина, її батько та компанія Orandy Capital володіють майже 57 відсотками EN+", - зазначає The New York Times.

Водночас, у публікації йдеться, що після того, як мінфін Трампа заявив про готовність зняти санкції з компаній Дерипаски, акції "Русала" та EN+ різко зросли, що сприяло посиленню портфелів олігарха, його сім'ї та ВТБ. Якщо врахувати, що Дерипаска, його оточення та ВТБ тісно пов'язані з Кремлем, стає очевидним, хто виграв від угоди з урядом Трампа.

"Рахунок такий, що перемога залишилась за Путіним", - наводить газета у цьому зв'язку висловлювання екс-посла США в Росії Майкла Макфола.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ