У цьому американській розвідці може допомогти секретна Служба збору інформації, яка спеціалізується на оперативному прослуховуванні розмов супротивників, зокрема й осіб, що супроводжували лідера РФ на саміті в Гельсінкі минулого тижня, пише Politico.

Видання зауважує, що джерела, пов'язані з розвідкою США, неофіційно висловили впевненість в тому, що так звана Спеціальна служба збору інформації (Special Collection Service) не тільки роздобула путінську «вибірку записів» про двогодинну тет-а-тет розмову двох президентів, але і з'ясувала, як кремлівські розвідслужби її зображують, адресуючи повідомлення своїм закордонним колегам.

Водночас в АНБ та ЦРУ, ймовірно, відсутній найголовніший елемент розвідданих – дослівний звіт про те, що саме було сказано Трампом і Путіним під час зустрічі у Гельсінкі.

За словами колишнього старшого аналітика радіотехнічної розвідки АНБ Джона Шиндлера, американці можуть дізнатися, про що йшлося на зустрічі, тільки з «переказів» на основі заяв російської сторони, а також «версій МЗС Франції та інших країн, заснованих на тому, що цим країнам розповіла РФ».

«З точки зору розвідки дуже важливо те, яку інформацію ми (США) збираємо на зустрічі. Але, оскільки не існує американської версії, з якою її можна було б звірити, росіяни, можливо, брешуть про цю зустріч у Гельсінкі, а ми цього навіть не зрозуміємо. Зрештою, ми зберемо всі версії того, що сталося, за винятком версії Трампа», – констатує експерт.

Автор публікації зауважує, що навіть, якщо співробітники розвідслужб США роздобудуть повний звіт про зустріч Трампа і Путіна, можливості скористатися цією інформацією будуть украй обмежені, адже глава Білого дому може оголосити, що інформацію збирали без його дозволу, тобто незаконно.


 

ІА "Вголос": НОВИНИ