Про це повідомляє «Укрінформ».

За даними американських вчених, середня тривалість життя у жінок в Україні з 1990 року по 2016-й зросла з 74,6 до 77 років, а у чоловіків - з 65,2 до 67 років.

Динаміка позитивна, хоча ще в 1990-х роках середня тривалість життя стрімко падала (найгіршим роком став 1995-й, коли середня тривалість життя чоловіків становила лише 61 рік, а жінок - 72), а рости знову почала з 2008-го.

Учені також зазначили, що в Україні знизився показник дитячої смертності. У 1990 році смертність дітей у віці до одного року становила 16,8 на тисячу народжених живими, а у 2016-му вона знизилася до 7,6, що в цьому випадку точно можна пояснити розвитком нових медичних технологій та їхню доступність.

Тим часом українські демографи налаштовані менш оптимістично, ніж американські, бо бачать ситуацію зсередини. В Інституті демографії та наукових досліджень НААН України зазначають, поки не існує об’єктивних даних. По-перше, 16 років у країні не проводився перепис населення. По-друге, частина території окупована, тому невідомо, як там реєструються смертність, народжуваність, міграція.

За даними українського Інституту демографії, тривалість життя українців теж зросла, але трохи менше.

«У 1990-му і 2016 році середній вік чоловіків становив 65,5 і 66,7 року відповідно, тобто приріст склав 1,2 року, жінок - 74,8 і 76,5, приріст - 1,7 року. До 2013 року Інститут досить точно вів демографічну статистику, але через російську агресію не маємо такої можливості. Тому ми сподіваємося, що все ж відбудеться перепис населення, і це дасть можливість говорити про реальні демографічні показники», - пояснив співробітник Інституту Павло Шевчук.

Виявляється, що найдовше живуть українці із західних регіонів. У Чернівецькій області середня тривалість життя чоловіків - 68,5 року, а в Тернопільській - 68,4 року. Найдовша життя у жінок зі Львівщини - 78,1 року та Волині - 77,5 року. Але до європейських показників цифри областей-лідерів не дотягують.

Перш за все довша тривалість життя пояснюється тим, що за 25 років медицина, в тому числі й українська, зробила колосальний крок вперед, а особливо - кардіологія. А як відомо, саме серцево-судинні захворювання - основна причина смертності у світі та в Україні.

Крім того, з появою Інтернету населення стало набагато більш проінформованим ніж 25 років тому. А ще все більшої популярності, особливо серед молоді, набирає здоровий спосіб життя - правильне харчування, заняття спортом та танцями.

ІА "Вголос": НОВИНИ