Цей ефект поки виявлено лише на мишах, експерименти з людьми ще не проводилися, уточнює Science Alert.

Дослідники Державного університету Августи (штат Джорджія) вивчали побічні ефекти сілденафілу (основний компонент Віагри) на мишах. Вони виявили, що невелика доза препарату в питній воді тварин значно знижує ризик розвитку колоректального раку.

«Надання невеликої дози Віагри може зменшити кількість пухлин у цих тварин наполовину», – говорить біохімік Даррен Д. Браунінг з Університету Августи.

Учені продемонстрували, що щоденна доза Віагри зменшує вдвічі утворення поліпів у тканини миші. Поліпи - це аномальні скупчення клітин, які утворюються на кишкової оболонці і мають тенденцію ставати пухлинами. На думку авторів роботи, сілденафіл стимулює синтез циклічного гуанозинмонофосфату, важливого компонента мембран клітин епітелію, якими вистелений кишечник зсередини.

При цьому, судячи з усього, Віагра не може використовуватися для боротьби з тканиною, яка вже стала раковою. Але що стосується профілактики раку, вона могла б стати непоганим засобом. Наступним кроком учених буде аналогічне дослідження на людях, які схильні до підвищеного ризику розвитку раку кишечника.

Ще один препарат, з яким експериментували дослідники, лінкалоід – використовується для лікування закрепів і синдрому подразненої товстої кишки – був навіть більш ефективний, ніж Віагра. Але у нього був серйозний побічний ефект – діарея. На відміну від цього препарату, Віагра в низьких дозах не створює побічних ефектів у людей, що може зробити її безпечним і зручним способом профілактики розвитку раку.

Силденафіл, більш відомий як Віагра, розроблявся як ліки від ішемічної хвороби серця і стенокардії, але виявилося, що на кровотік в області серця він впливає мало, зате підсилює приплив крові до органів малого тазу, що і визначило його подальше використання в якості засобу проти еректильної дисфункції.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ