На це вказують результати опитування громадської думки, проведеного спільним проектом Гарріс і Центром американських політичних досліджень при Гарвардському університеті, які ексклюзивно опублікувало видання The Hill, пише «Голос Америки».

Результати змальовують складну картину поглядів виборців про цілу низку розслідувань, які охопили Білий дім.

64% виборців заявили, що розслідування зв’язків президента Трампа з Росією шкодять країні. 56% вважають, що настав час, щоб Конгрес і ЗМІ привернули свою увагу до інших питань. Натомість 44% респондентів зазначили, що увага має надалі зосереджуватися на Росії.

Проте інші опитування показали рішучу підтримку (75% - ГА) серед виборців спеціального прокурора Роберта Мюллера, який веде одне із розслідувань.

На підставі результатів опитування Гарріс-Гарвард, виборці серйозно ставляться до розслідувань. 58% кажуть, що їх непокоять звинувачення Трампа у перешкоджанні правосуддю. Така сама кількість респондентів стурбована можливими зв’язками між Трампом і російським урядом.

Однак, значно більша кількість виборців - 73% - висловили занепокоєння, що розслідування дій Росії призводить до відволікання уваги Конгресу від питань, які вони вважають важливими для них. До цієї цифри входять – 81% республіканців, 74% незалежних і 68% демократів.

Хоча виборці дуже зацікавлені справою будь-якого втручання Росії у вибори, їх турбує те, що розслідування відволікають увагу президента і Конгрес, що шкодить, а не допомагає країні», - заявив спів-директор проекту Гарріс-Гарвард Марк Пенн.

Він каже, що більшість виборців не вважає, що дії президента відповідають злочинам, що заслуговують імпічменту, навіть якщо деякі з цих дії були невідповідними», - зазначив Пенн.

Щодо питання змови з Росією, 52% респондентів не вірять в те, що Трамп координував дії з Москвою, щоб вплинути на вибори у 2016 році. Проте 54% не виключають можливості причетності до такої змови штабу Трампа.

Як би не було, 62% виборців кажуть, що в даний момент не має конкретних доказів на підтримку тверджень про змову.

Результати опитування також показали, що приблизно 40% дуже не задоволені діями президента, і хотіли б побачити, в разі можливості, усунення його від влади. Однак на думку більшості виборців, ця справа нікуди не піде.

Крім цього, 62% респондентів вказують на існування кампанії для делегітимізації президента. У цю цифру входять 87% республіканців, 63% незалежних і 40% демократів.

У проведеному від 19 - 21 червня опитуванні взяли участь 2 237 зареєстрованих у США виборців.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ