У минулому вчені часто звеличували гриби як здорову і некалорійної їжу, яка містить холестерин і глютен, а також має в складі невелику кількість жирів, цукрів і натрію, пише НВ.

Йшлося також про їх лікувальні властивості, адже гриби є джерелом білку, вітаміну В, волокон, імуностимулюючої речовини бета-глюкану, а також інших біологічно активних сполук.

Багато століть гриби використовували як їжу, іноді – в медичних цілях. Спершу медичне використання грибів було популярним в азіатських країнах, а ось американці ставилися до них скептично. Однак через зміну споживчих настроїв і тенденції відкидати фармацевтичний підхід як єдино можливий шлях до зцілення, ставлення до грибів, здається, стало змінюватися.

Разом з ученими моєї лабораторії я провів безліч досліджень цього продукту. Ми виявили, що гриби, можливо, приносять здоров'ю ще більше користі, ніж вважалося раніше. Вони можуть бути відмінним джерелом чотирьох основних поживних мікроелементів, кожен з яких важливий для здоров'я у зрілому і літньому віці.

У грибах містяться такі важливі речовини як селен, вітамін D, глутатіон і ерготионеїн. Всі вони відомі тим, що діють як антиоксиданти, здатні пом'якшити окислювальний стрес, який вважається винуватцем таких хвороб, таких як рак і деменція, а також захворювань серця.

Ерготионеїн – це антиоксидантна амінокислота, вперше виявлена ​​в грибах в 1909 році. Амінокислоти, нагадаю, є будівельною основою для білків.

Гриби є джерелом ерготионеїну. Організм людини його не виробляє, тому повинен отримати з їжі. До 2005 року про ерготионеїн було відомо мало, поки професор фармакології Дірк Грундеманн не виявив, що організм ссавців виробляє спеціальні переносники, швидко доставляють ерготионеїн в еритроцити. Потім вони розподіляють його по всьому тілу, де вони накопичується в тканинах, що найбільше страждають від окисного стресу. Це відкриття привело до значного збільшення уваги вчених до ролі ерготионеїн в здоров'я людини. Одне дослідження навіть привело до того, що провідний американський учений Соломон Снайдер рекомендував вважати ерготионеїн новим вітаміном.

У 2006-му разом з моїм студентом Джоем Дубостом я виявив, що вирощені їстівні гриби надзвичайно багаті на ерготионеїн і містять його, щонайменше, в десять разів більше, ніж будь-яка інша їжа. У процесі дослідження разом з іншими вченими ми також показали, що гриби є головними харчовим джерелом основного антиоксиданту – глутатіону. Жодна інша їжа не зрівняється з грибами за змістом цих двох антиоксидантів.

Наше поточне дослідження стосується оцінки потенціалу ерготионеїну, що міститься в грибах, для запобігання таких нейродегенеративних хвороб як Паркінсон і Альцгеймер. У своїй роботі ми відштовхуємося від декількох цікавих досліджень, проведених за участю старіючих жителів Азії. Одне з них було проведено в Сінгапурі і показало, що в міру старіння кількість ерготионеїну в крові істотно падає, а це корелює зі збільшенням когнітивних порушень.

Автори дослідження припускають, що дефіцит ерготионеїну в їжі може бути причиною неврологічних захворювань. Недавні дослідження і участю більш ніж 13 тис. літніх людей в Японії показало, що ті, хто їли більше грибів, рідше страждали на деменцію. Роль ерготионеїну, отриманого з з'їдених грибів, не оцінювалася. Але японці відомі активним вживанням грибів, що містять багато цієї речовини.

Важливе питання, що давно потребує відповіді, полягає в тому, скільки ерготионеїн має бути в раціоні людини. З 2016-му було проведено дослідження, автори якого спробували оцінити середнє споживання цієї речовини в п'яти країнах. Я використовував дані цієї роботи, щоб визначити, скільки ерготионеїну споживає в середньому людина вагою 68 кг. Виявилося, що для США це 1,1 мг в день, а для Італії – 4,6 мг.

Потім ми отримали можливість порівняти споживання цього елементу з даними про смертність внаслідок неврологічних захворювань, включаючи Альцгеймера, Паркінсона і розсіяний склероз. Ми виявили: чим нижча смертність, тим вище показник вживання ерготионеїну. Безумовно, такий аналіз не може свідчити про причинно-наслідковий зв'язкок, проте він підтверджує нашу гіпотезу про те, що зменшити захворюваність неврологічними захворюваннями можна, збільшивши споживання грибів.

ІА "Вголос": НОВИНИ