Про це заявила державний уповноважений АМКУ Агія Загребельська, пише Цензор.НЕТ.

«Ми почали дослідження в момент, коли до нас дійшов проект постанови Кабінету Міністрів про ліцензійні умови. Проаналізувавши цей документ, дійшли висновку, що ми не можемо його узгодити, оскільки він містить певні норми, які є неконкурентними і фактично закривають ринок для нових учасників», – зазначила Загребельська.

Представник АМКУ вбачає загрозу монополізації лотерейного бізнесу в загалом низці новацій, запропонованих Кабміном. Зокрема, в тому, що всі інші претенденти, які бажають стати учасниками ринку, повинні мати десять років досвіду роботи в цій сфері. У Комітеті зазначають, що приймаючи такі умови, цей ринок буде повністю закритим для нових учасників. Згідно з документом, для того, щоб стати учасником ринку, треба десять років попрацювати на цьому ринку.

В АМКУ розцінили це як критерій, який негативно впливає на конкуренцію. Необхідність наявності в потенційного учасника лотерейного бізнесу «бездоганної ділової репутації» в Комітеті визнали оцінним.

«У нас з ним (Мінфіном) дуже складний діалог. Ми виступили проти проекту постанови про ліцензійні умови в такому вигляді і написали свої зауваження. Але Міністерство фінансів не бачить проблем в цьому документі. Так що поки що ми перебуваємо в стані дискусії», – повідомила Загребельська.

За її словами, загрозу монополізації лотерейного бізнесу бачать і його нинішні учасники. У всякому разі, оператори ринку, чию оцінку законодавчим новаціям захотіли почути в АМКУ, висловили полярні думки.

«Два оператори вважають запропоновані умови дискримінаційними і обмежують конкуренцію. Третій учасник ринку не бачить ніяких проблемних моментів в тій постанові», – зазначила вона.

Торкаючись можливого виведення двох операторів з лотерейного ринку, яке може статися через санкції, запропоновані РНБО, Загребельська вважає, що формально будь-які санкції негативно впливають на конкуренцію.

Організовувати лотереї в Україні сьогодні мають право чотири оператори: «М.С.Л.», «Патріот», «УНЛ», а також державний Ощадбанк, що не займався лотереями з моменту отримання ліцензії.

Нагадаємо, ринок лотерей працює без ліцензійних умов з 2012 року і без ліцензій з 2014 року. Як зазначають ЗМІ, ця ситуація стала можливою завдяки запущеній під час правління Віктора Януковича схемі. Так, в 2012 році було ухвалено закон про лотереї, що покладав на Мінфін зобов'язання розробити та затвердити нові ліцензійні умови. Однак в текст закону було внесено перехідні положення, що передбачають, що до затвердження Мінфіном нових ліцензійних умов оператори працюють за наявними в них ліцензіями.

Незважаючи на те, що терміни дії ліцензій всіх лотерейних компаній закінчилися в 2013 році, попередники нинішнього міністра фінансів Олександра Данилюка не робити спроб розробити і затвердити нові ліцензійні умови. Відсутність регуляторних актів призвело до падіння податкових надходжень і сприяло розквіту гральних клубів під виглядом лотерей. Крім того, відсутність нових ліцензійних умов дозволяло працювати двом великим операторам ринку лотерей - компанії «М.С.Л» і «Патріот», яких ЗМІ називають операторами великих російських бізнесменів, близьких до Кремля.

У 2015 році обидві компанії потрапили в список російських юридичних осіб, щодо яких Камбін ввів санкції. Незважаючи на це, зазначені лотерейні оператори досі ведуть господарську діяльність в Україні. У разі затвердження Камбіном нових ліцензійних умов, компанії, що перебувають під дією санкцій, не зможуть отримати ліцензії, і їх діяльність на українському ринку лотерей буде припинена.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ