Про це 9 лютого 2017 року заявив голова депутатської групи свободівців у Верховній Раді України Андрій Іллєнко.

Націоналіст наголосив, що найбільша проблема нині полягає не в потребі реформи Конституційного Суду України, а у відсутності в державі справжнього конституційного правосуддя.

«Те, чим займався і продовжує займатися Конституційний Суд, – це усе, що завгодно, але не правосуддя: обслуговування інтересів правлячої еліти, обслуговування Адміністрації Президента чи інших установ. І це в жодному разі не конституційне правосуддя. Пік цього маразму відбувся за часів Януковича, коли цей суд перестав дотримуватися навіть формальної пристойності і 2010 року за його допомогою Янукович здійснив державний переворот, отримавши повноваження, які йому не були надані на виборах», – нагадав Андрій Іллєнко.

Парламентар також констатував, що навіть після перемоги Майдану в Конституційному Суді глобально нічого не змінилося: «Сидять ті ж судді, які проводили диктатуру Януковича до влади, сидять ті ж особи, які обслуговували і далі обслуговують владу».

На переконання Андрія Іллєнка, аби докорінно змінити ситуацію, перш за все, треба відновити довіру до судової гілки влади, зокрема і конституційної.

«Необхідно відновлювати в країні реальне правосуддя, переходити до виборності суддів, створити атмосферу довіри до судової системи загалом. Звичайно, що в цьому контексті треба говорити й про конституційне правосуддя. Однак ухвалений за основу законопроект не запроваджує цього, натомість бачимо лише цинічне, захмарне підняття зарплат суддям КСУ, їхнє довічне утримання на тлі колосального зубожіння українців. Тому це не реформа, а окозамилювання, що дратує передусім громаду», – заявив Андрій Іллєнко.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ