Про це повідомляє Радіо Свобода.

Генсекретар НАТО Йенс Столтенберг і голлівудська актриса та спецпосланець ООН у справах біженців Анджеліна Джолі домовилися співпрацювати для запобігання насильству проти жінок в охоплених збройними конфліктами регіонах.

«Сексуальне насильство – це тактика ведення війни проти жінок і дівчат, а також проти чоловіків і хлопчиків. НАТО вже робить багато для того, щоб вирішити цю проблему, але ми можемо зробити більше. Сьогодні (31 січня) спеціальний посланник Анджеліна Джолі та я вирішили спільно працювати у цьому питанні», – заявив Столтенберг на зустрічі з Джолі в Брюсселі 31 січня.

За його словами, ця спільна робота має бути сфокусована, зокрема, на тому, щоб під час збройних конфліктів командувачі збройних сил відстежували дії своїх бійців і були готові карати тих, хто допускає насильство проти жінок.

Зі свого боку, актриса зазначила, що співпрацюватиме з НАТО протягом наступних років «для досягнення реальних результатів у зонах конфліктів».

«Зґвалтування використовується як зброя для досягнення військових і політичних цілей. Воно стосується чоловіків і хлопчиків, так само як жінок і дівчат. Воно використовується як інструмент політичного контролю, тероризму й етнічних чисток. Це значний фактор за створення потоків біженців. Де б це не відбувалося, досягти миру набагато важче і дорожче», – заявила Джолі.

Джолі і Столтенберг заявили, що можуть разом поїхати до Афганістану. «Однією з країн, на яких ми зосереджувалися, є Афганістан», – сказала актриса. За її словами, там є «певне поліпшення», але «ще багато чого ще потрібно зробити».

Джолі була призначена спеціальним посланцем Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй у справах біженців (УВКБ) в 2012 році, після багатьох років залучення до діяльності УВКБ ООН.

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ