Експерти радять підгодовувати диких мешканців, але забирати їх додому не варто, повідомляє «Сегодня».

У парку «Відрадний» на минулому тижні жителі помітили диких качок, які шукають їжу у величезній калюжі з талого снігу, а зараз виявили їжачка. Тварина, що прокинулася посеред весняних морозів, нишпорила по снігу в пошуках їжі.

«Виснажився в сплячці бідолаха, ось і прокинувся», – написала киянка Юлія Долгова.

«Добре, якщо він один, а раптом ще інші виповзли», – переживає Любов Шкільна.

Заступник директора Київського зоопарку Сергій Харків впевнений, що пробудження їжаків – поодинокі випадки: «Світовий день збільшився, і, можливо, промені сонця потрапили на їжачу нору, через що тварина відігрілась й прокинулася. У природі таке трапляється. Такого їжачка можна підгодувати м'ясом. Тварина повернеться в свою нірку і знову впаде в сплячку до приходу справжньої весни».

Погодні аномалії позначаються і на житті мешканців зоопарку.

«Зазвичай до цього часу ми вже починаємо випускати теплолюбних тварин у відкриті вольєри, але в цьому році все йде із запізненням. Наприклад, для жирафів повинна бути температура від +13 градусів тепла, для бегемота – більше 15, для слона – плюс один і вище», – розповів заступник директора зоопарку.

Збився режим і у ведмедів, які більше не сплять, ніж сплять.

«Ми їх годуємо, і вони знову засинають», – говорить Харків.

Розповідають городяни і про лелек, які повернулися з вирію і зараз ходять по засніжених городах і полях Київської області. Багато хто побоюється, що через негоду птахи можуть замерзнути, і закликають забирати пернатих додому. За словами орнітолога Віталія Грищенко, забирати лелек додому варто тільки в тому випадку, якщо їм зовсім туго – якщо птахи ослабли і не можуть злетіти.

«Перш за все, не поспішайте їх ловити і тягнути додому. Лелеки цілком здатні пережити кілька днів морозу, головне, щоб була їжа. Птахів краще не чіпати, а обмежитися підгодівлею: свіжою або мороженою несоленою рибою або м'ясними відходами», – пояснює Грищенко.

До порятунку пернатих підключився і «Київзеленбуд», виготовивши кілька десятків шпаківень. Наступного тижня їх розвісять на території Дарницького лісгоспу.

Як уже писав раніше «Вголос», у Болгарії селянин врятував лелек від смерті.

Також на Львівщині рятувальники разом із місцевими мешканцями облаштували поле з харчами для лелек.

Окрім цього мешканці Львівської області об'єдналися задля порятунку лелек. Активісти збирають кошти та закупляють їжу для того, щоб підгодовувати птахів.

Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства звертається із проханням до усіх небайдужих громадян долучитися до підгодовування та охорони перелітних птахів.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ