Про це йдеться у сюжеті одного з польських телеканалів.

Так, на переконання польського політика, вшановувати пам'ять загиблих у Сагрині в час, коли у Польщі відзначається 75-та річниця «Кривавої неділі», є «провокацією». Чарнек наголошує, що порівняння вбивства українців в Сагрині до вбивств поляків на Волині є «порушенням польського закону». Відтак відповідно до скандального польського закону про Інститут національної пам'яті Люблінський воєводства подав заяву до прокуратури Замостя  із вимогою «перевірити можливість злочину», яким, на думку польського посадовця, стала промова Григорія Купріяновича на урочистостях, що відбувалися у неділю, 8 червня, у селі Сагринь.

«Григорій Купріянович захотів сказати, що 8 березня 1944 року відбувся злочин проти людяності, вчинений на українському населенні партизанами Армії Крайової. Такі слова – зневаження польського народу», – заявив Чарнек. 

Разом з тим, польський юрист Мартін Якубчик у коментарі телеканалу  засудив дії Президента України Петра Порошенка, який наголосив, що розраховує на перегляд Польщею положення в законі про Інститут національної пам'яті щодо «українських націоналістів».

«Петро Порошенко хотів би, щоб ці злочини залишилися безкарні – і це найбільша проблема. Це прецедент, коли глава іншої держави домагається того, щоб Польська держава відмовилось від засудження злочинців», – заявив він.

Як вже писав «Вголос», Очільник Люблінського воєводства Пшемислав Чарнек вважає акцію вшанування пам'яті українців, вбитих у Сагрині, провокацією, а усіх учасників акції – націоналістами, «чий приїзд до Польщі завжди є небезпекою». Чарнек, коментуючи промову на урочистостях історика Григорія Купріяновича, назвав українських націоналістів «злочинцями, яких важко знайти в історії того світу».

Голова Українського товариства в Любліні Григорій Купріянович назвав плани люблінського воєводи Пшемислава Чарнека подати на нього заяву до прокуратури «спробою залякати місцевих українців».

«Якщо навіть факт участі у скорботних урочистостях викликає такі звинувачення з боку очільника Люблінського воєводства, то складно дивуватися, що місцеві українці знову починаються боятися відкрито заявляти про свою національну приналежність, брати участь в українському житті», – заявив Купріянович.

Також відомо, що представникам української делегації, які 8 липня їхали до Польщі, аби вшанувати пам'ять жертв українського села Сагринь, знову довелося чекати по 5-6 годин на українсько-польському кордоні.

ІА "Вголос": НОВИНИ