Господарський суд Києва рішенням від 12 червня 2020-го задовольнив клопотання державного ПриватБанку про закриття виробництв за двома позовами ексакціонерів банку про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій фінустанови.

Про це повідомила пресслужба банку, передає Інтерфакс-Україна.

Як зазначається, позови вдалося виграти завдяки закону  «Про банки», який ухвалили на вимогу МВФ.

«Це перше реальне застосування банківського Закону 590-IX українськими судами. Проаналізувавши матеріали справ (№910 / 17630/19 за позовом ТОВ »Реватіс«(...) і № 910/17541/19 за (...) позовом ТОВ» КС груп«), суд прийшов до висновку про необхідність задоволення клопотання АТ КБ» ПриватБанк «та закрив провадження по обох справах», – повідомили у ПриватБанку.

За рішенням суду, спосіб захисту своїх прав, обраний позивачами (визнання недійсними угод), не відповідає вимогам частин третьої і четвертої статті п'ятої закону, згідно з яким єдиним способом захисту прав позивача по цих справах може бути відшкодування збитків у грошовій формі.

Таким чином, провадження у справі підлягає припиненню на підставі пункту сьомого заключних і перехідних положень банківського Закону №590-IX.

«Закон 590-IX передбачає право колишніх акціонерів банків на компенсацію заподіяної шкоди, забороняючи при цьому визнавати недійсними договори, укладені в процесі виведення банків з ринку», – додали у прес-службі.

Нагадаємо, 23 травня в Україні набув чинності “антиколомойський” закон, який передбачає комплекс змін, спрямованих на вдосконалення діяльності банків, зокрема шляхом зміцнення корпоративного управління, та врегулювання особливостей судового провадження у справах щодо виведення банків із ринку.

ІА "Вголос": НОВИНИ