Поліція затримала 2 вересня чоловіка, якого підозрюють у збройному нападі на автомобіль і відділення «Нової пошти» на Одещині. Ним виявився громадянин Білорусі, який у травні 2014 року стріляв по учасниках одеського Майдану.

Про це повідомляє місцеве видання «Думская» з посиланням на поліцію Одеської області. За інформацією видання, затриманий — 39-річний громадянин Білорусі Олег Ткачук (Шабалін).

За даними правоохоронців, 2 серпня 2019 року Олег Ткачук обстріляв з обрізу припаркований на Київській трасі джип, щоб викрасти авто. Проте поранений водій зміг поїхати. Згодом того ж дня під загрозою зброї Ткачук забрав 10 тисяч гривень із відділення «Нової пошти» в селі Нерубайське на Одещині.

Сам затриманий свідчень не дає. Йому оголосили про підозру за статтями «замах на умисне вбивство» і «розбій». Суд взяв його під варту без можливості внесення застави.

Шабалін відомий тим, що брав участь у сутичці прихильників «Антимайдану» з учасниками проукраїнської демонстрації на Куликовому полі в Одесі 2 травня 2014 року. Ткачук на прізвисько Бульбаш стріляв по майданівцях із сигнального пістолета Voltran SWAT, що зафіксовано на фотографіях.

На батьківщині Ткачук, який ще мав прізвище Шабалін, був неодноразово судимий за крадіжку, пограбування, зґвалтування і розбій. Після звільнення з в’язниці переїхав до Одеси, де долучився до проросійських активістів.

19 травня 2014 року його заарештувала СБУ за підозрою в підготовці теракту під час вшанування пам’яті загиблих у пожежі в Будинку профспілок. Проте його статус перекваліфікували на свідка і відпустили. Шабалін втік до Білорусі.

Удома Шабаліна засудили на півтора року тюрми за те, що він як судимий не відмічався в міліції. Відсидівши термін, він знову приїхав до Одеси, де одружився і взяв прізвище дружини Ткачук.

У липні 2017 українська поліція затримала Ткачука, а в лютому 2018 року його засудили до 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном у 3 роки за участь у масових заворушеннях 2 травня 2014-го.

Як писав «Вголос», в Україні затримано колишнього голову спецназу МВС Грузії.

ІА "Вголос": НОВИНИ