Київське територіальне відділення АМКУ наклало загалом 544 тис. грн штрафу на ТОВ «Грін Кар» («Арта Груп») та ТОВ «Візит» за розіграш чотирьох тендерів Міністерства оборони щодо закупівлі консервів у 2015 році.

Про це свідчить рішення Відділення від 16 жовтня, передають Наші гроші.

Київське ОТВ АМКУ розпочало розгляд справи за ознаками ймовірної тендерної змови між компаніями «Грін Кар» (раніше – «Арта Груп») та «Візит» на початку лютого 2019 року.

Аналізу піддали чотири процедури закупівлі м’ясних, м’ясорослинних та овочевих консервів загальною очікуваною вартістю 25,58 млн грн.

Дослідивши тендерні документи «Грін Кару» та «Візиту» на тих торгах, антимонопольники встановили, що відповідачі:

використовували однакові IP-адреси;

перебували у господарських відносинах;

ділили поміж собою спільних працівників;

надали на розгляд замовника тендерні пропозиції, схожі за оформленням.

Крім того, при доведенні антиконкурентних узгоджених дій стали у пригоді матеріали, передані Відділенню слідчим управлінням ГУ Нацполіції у Києві. Згідно з ними, у ході обшуку квартири директора «Візиту» і водночас – бухгалтера «Грін Кару» Аліни Азімової були виявлені печатки та бухгалтерські документи компаній, договори з якими відповідачі використовували для підтвердження наявності досвіду виконання аналогічних договорів.

Київське тервідділення АМКУ констатувало, що встановлені факти не могли бути збігом обставин, а свідчать про узгодженість дій відповідачів на аналізованих торгах.

За даними з ГУ ДФС у Київській області у 2018 році ТОВ «Візит» отримало дохід у розмірі 292,33 млн грн, а ТОВ «Грін Кар» – не подавало фінансової звітності за минулий рік.

Зрештою кожен з відповідачів отримав по 68 тис. грн штрафу за кожен розіграний лот Міноборони. Відтак, компанії отримали по 272 тис. грн штрафу кожен.

Нагадаємо, 4 квітня Антимонопольний комітет оштрафував на 869,27 млн грн компанії, які у 2016 році брали участь закупівлях послуг харчування Міністерством оборони на загальну суму 2,20 млрд грн. Відповідачами стали, зокрема, ТОВ «Візит» та ТОВ «Арта груп», які увійшли в так звану групу «Білоцерківські».

ІА "Вголос": НОВИНИ