[media=163955,163956] 

Про це з зали засідання повідомив голова комісії з питань регламенту, діяльності правоохоронних органів та дотримання законності Черкаської облради, член фракції ВО «Свобода» Олександр Лошков.

Рішенням апеляційного суду реабілітовано Героїв Холодного Яру: Іларіона Завгороднього, Мефодія Голика, Деонісія Гупала, Тимофія Компанійця, Олексія Добровольського, Василя Ткаченко, Юрія Дробатковського, Костянтина Здобуду, Григорія Яковенка, Івана Ляшенка та Леоніда Мушкета.

«Це маленька, але історична перемога всієї української патріотичної громади, Історичного клубу «Холодний Яр», зокрема його голови Романа Коваля, Українського інституту національної пам'яті та Черкаської обласної ради, за зверненням якої, власне, зрушився процес офіційної реабілітації. Вітаю фракцію «Свободи», яка й ініціювала ухвалення радою історично справедливого рішення. Наразі для усіх нас на черзі питання щодо реабілітації усіх Героїв Холодного Яру та їхнє офіційне визнання й відзначення як борців за Волю України», – прокоментував цю подію голова фракції ВО «Свобода» у Черкаській облраді Юрій Ботнар.

Нагадаємо, що 3 червня 2016 року за ініціативи фракції ВО «Свобода» Черкаська обласна рада звернулася до Верховної Ради України та Генеральної прокуратури із закликом реабілітувати героїв Холодноярської Республіки.

Історична довідка: 2 лютого 1923 року холодноярців, які боролися за незалежність України та проти радянської окупації, засудили до розстрілу. 9 лютого 1923 року о 8:30 у Лук’янівській в’язниці м. Києва засуджені підняли повстання, захопили 14 рушниць із набоями та іншу зброю. Майже чотири години серед Києва точився бій.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ