Аргентинська газета Pagina 12 стала першою, кого звинуватили в порушенні суперечливого польського закону про Інститут національної пам'яті, що набрав чинності в четвер, 1 березня. Наближена до правлячого польського уряду неурядова організація «Польська ліга проти наклепу» вже у п'ятницю, 2 березня, звинуватила веб-сайт аргентинської газети Pagina 12 та її журналіста Федеріко Павловського у «діях, спрямованих на шкоду польській нації та добрій репутації польських солдатів», повідомляє агенція AFP, - передає DW.

Йдеться про те, як зазначають у «Польській лізі проти наклепу», що газета використала фото солдатів польського антикомуністичного спротиву після Другої світової війни в статті про різанину в Єдвабному. Тоді, в 1941 році, група польського населення у селі Єдвабному вчинила погром та вбила щонайменше 300 єврейських сусідів під час німецької окупації.

Нагадаємо, що 1 березня набув чинності новий закон про Інститут національної пам'яті (ІНП).

Згідно із законом, органи правосуддя Польщі зможуть притягувати до кримінальної відповідальності з перспективою ув'язнення до трьох років, зокрема й тих, хто заперечуватиме злочини «українських націоналістів» проти громадян Польщі, скоєних у період 1925-1950 років.

Ухвалення змін до цього закону призвело до погіршення відносин Польщі з Україною та Ізраїлем. Проти ухвалення цього закону в РП виступили Президент, Прем'єр-міністр, Верховна Рада України, які наголошували, що він негативно вплине на стан двосторонніх відносин і може погіршити ситуацію  українських мігрантів у Польщі.

ІА "Вголос": НОВИНИ