Про це повідомляє ВВС.

Знахідка аргентинських археологів змушує вчених переглянути усталені уявлення про історію динозаврів.

Справа в тому, що вік рештків перевищує 200 млн років. Це означає, що ящір «Ingenia prima» жив в тріасовий період, який передував Юрському. За розміром виявлений вид приблизно втричі більше своїх найбільших відомих науці сучасників. Цей динозавр з'явився на 47 млн ​​років раніше, ніж знамениті травоїдні діплодоки і брахіозаври.

Викопні рештки динозавра вчені знайшли на північному заході Аргентини під час польового дослідження. Вони виявили чотири кістяки - один нового виду і три споріднених йому динозаврів.

«Ми могли переконатися, що це новий вид, який ми назвали «Ingentia prima». На латині це означає «перший гігант», - зазначила доктор Сесілія Апалдетті з Національного університету Сан-Хуана.

За словами Сесілії Апалдетті, знайдений в Аргентині ящір був травоїдним і відноситься до групи зауроподів, які пересувалися на чотирьох кінцівках і відрізнялися довгою шиєю і хвостом.

Судячи за рештками, розмір цієї конкретної тварини становив від шести до семи метрів, але вона ще продовжувала рости - а дорослі особини цього виду могли досягати від восьми до десяти метрів в довжину і важити близько 10 тонн - тобто як три африканських слона.

Археологи виявили досить багато фрагментів скелета - шийні і хвостові хребці, частина лопатки, кістки передніх і задніх кінцівок - і прийшли до висновку, що «тенденція до гігантизму у ящерів проявилася набагато раніше, ніж передбачалося до цих пір» - близько 250 млн років тому.

До теперішнього моменту було прийнято вважати, що гігантські динозаври з'явилися уже в Юрському періоді, близько 180 млн років тому. Тенденція до зростання закріпилася в результаті еволюції як один із способів захисту від хижаків.


 

ІА "Вголос": НОВИНИ