[media=151825,151826] 

Про це пише «Беларусь Сегодня».

Кордон потрапив у топ-10 відкриттів НАН Білорусі в галузі фундаментальних досліджень за 2016 рік – тут знайшли ранній пункт шляху «з варяг у греки» і багато предметів IX-X століть.

«Ми виявили господарсько-житлові комплекси і унікальні для Білорусі речі. Наприклад, фібулу – металеву застібку і одночасно прикрасу для одягу, скандинавську голку з орнаментом «вовчий зуб», підвіску-ключик – один з найбільш ранніх видів скандинавських ключів, які носили на поясі», – поділилася інформацією про розкопки-2017 їх керівник – завідуюча Центром археології та стародавньої історії Білорусі, доктор історичних наук, професор Ольга Левко.

Головна сенсація експедиції – в абсолютно непошкодженому стані з-під землі дістали два «молоточка Тора». Це стародавній військовий амулет, який носили скандинави. Такий молоточок знаходили на території Білорусі лише одного разу – в XIX столітті, але він розсипався в руках дослідників.

Швидше за все, знахідки з Кордону потраплять до музею історії Національної академії наук Білорусі. Там планують відкрити стенд епохи вікінгів. Розкопки триватимуть, роботи тут вистачить ще не на один рік.

«Нехай це буде всебілоруський об'єкт, нехай приєднуються усі бажаючі: історики, краєзнавці, культурологи, музеєзнавці – всім буде цікаво», – каже Ольга Левко.

ІА "Вголос": НОВИНИ