Про це повідомляє Science Alert.

Давня плита з глини, що, як вважається, належить до третього сторіччя до нашої ери, виглядає як 13 віршів частини поеми, в яких детально описується повернення головного героя Одіссея на його рідний острів Ітаку після двох десятиліть подорожі. У разі, якщо дата буде підтверджена, це зробить текст найстарішbv записом епічної поеми в Греції.

Табличка була виявлена ​​в стародавньому місті Олімпія на півдні Греції і її дослідження є плодом трирічної роботи, проведеної агентством грецьких археологічних служб і Німецьким інститутом археології.

Розкопки проводилися в рамках науково-дослідного проекту під керівництвом Ерофіло-Іриди Коли, керівника Інспекції старожитностей, у співпраці з німецькими археологами. У грецькому міністерстві культури відзначили, що знахідка є найважливішим археологічним, образотворчим, літературним та історичним експонатом.

Наразі більшість вчених вважають, що Гомер склав свої поеми приблизно в 8 столітті до нашої ери. Майже напевно вони багато років читалися вголос, а не записувалися. Тобто текст поеми передавали з покоління в покоління.

Залишається ще почекати на точне датування цієї записи вірша Гомера, але в будь-якому випадку це – цікавий приклад того, як написані тексти можуть вижити протягом століть або навіть тисячоліть.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ