Норвезький архіпелаг Свальбард (Шпіцберґен) розташований на північ від арктичного кола, і хоча ще панує зима, і протягом найближчих трьох тижнів Сонце не підніматиметься понад горизонт, там тане лід, хоча ще кілька років тому в цю пору року береги фіордів були сковані суцільним льодом, пише Голос Америки.

Протягом останніх тридцяти днів температура на архіпелазі сягала 10 градусів вище пересічної, і метеорологічна служба передбачає, що навіть на Північному полюсі може бути вищою нуля за Цельсієм.

На відміну від відносно теплої Арктики, на європейському континенті панує сувора зима. В Німеччині реєструють температуру мініус 27 градусів за Цельсієм, а в Україні сувора зима спричинила припинення постачання електроенергії в деяких районах. Шар снігу вкрив римський Колізей.

Теоргія «тепла Арктика – холодний континент» вказує на те, що вітри, які циркулюють навколо Арктики і нормально втримують там холодне повітря – polar vortex – втратили стабільність.

Експерти задумуються над тим, чи швидке потепління в Арктиці і надзвичайно холодна погода в Європі – стануть частішим явищем. На жаль, кажуть правівники НАСА, нестача даних унеможливлює будь-які передбачення.

ІА "Вголос": НОВИНИ