Про це на власній сторінці у «Facebook» написала прес-секретар міністра Юлія Даценко.

Вона пояснила ситуацію навколо монумента й запевнила, що Арку дружби народів не мають наміру зносити, оскільки ця тема потребує широкого громадського обговорення.
«Друзі! Хочемо дещо пояснити, аби уникнути додаткових питань і гучних заголовків у ЗМІ. Отож, Арку дружби народів наразі ніхто не має наміру ламати. Ця тема потребує широкого громадського обговорення. Та скульптурна композиція, що нині, ділиться на монумент під аркою і саму конструкцію арки. Зараз очевидно, що саме цей пам'ятник чудово виглядатиме як приклад соціалістичного мистецтва в потенційному Музеї тоталітарних режимів (які є по всій Європі), саму ж арку ніхто не чіпає», – написала прес-секретар.

Вона також додала, що наразі тривають дискусії з приводу того, що буде поруч з Аркою дружби народів, і зазначила, що в Мінкульті розглядають різні ідеї.

«Зокрема, проект покійної Захи Хадід – «Будинок музики», були висловлювання, щоб на виконання указу Президента про вшанування подвигу героїв АТО монумент їм розмістити десь у центральній частині міста, і були люди, які приводили до прикладу місце біля арки, також були ідеї розширити цей монумент на цілий пантеон героїв, що у всі часи захищали суверенність України (серед них були би і ті, хто віддав свої життя на Сході України). Знову ж таки – щодо місця рішення не прийнято, бо необхідні широкі обговорення. Це все наразі тема для ґрунтовної дискусії», – запевнила прес-секретар міністра Юлія Даценко.

Нагадаємо, минулого четверга в ефірі ток-шоу «Право на владу» голова Мінкульту Євген Нищук заявив, що Арку дружби народів у Києві буде обов’язково знесено.

Додамо, що Арку дружби народів на території Хрещатого парку в Києві відкрили 1982 року після чотирирічного будівництва. Монумент приурочили до 60-річного ювілею утворення СРСР.

ІА "Вголос": НОВИНИ