Міністерство оборони України 29 грудня за результатами тендерів уклало угоди щодо харчування для військових кількох областей на загальну суму 2,70 млрд грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро», пишуть Наші гроші.

Спершу за підсумками аукціонів з формальною економією в 0,3% підписали договори на 3,07 млрд грн. Однак у той же день загальна вартість усіх контрактів була знижена додатковими угодами до 2,70 млрд грн через зменшення обсягу замовлення.

ТОВ «Військсервіс-Волонтер» замовили поставку харчів та послуги з організації харчування на 1,78 млрд грн, а ТОВ «Преміум Фінанс Груп» – на 915,20 млн грн.

Комплекти продуктів коштують по 84,42-85,08 грн. Це дорожче від жовтневих контрактів Міноборони: на 7-8% – із ТОВ «Військторг» і на 14-15% – із ТОВ «Укрпродакорд ОР».

За каталогами, картопля коштує 8,90-9,90 грн/кг. У грудні в супермаркетах картоплю продавали у середньому по 8,89 грн/кг, однак у січні ціни перевищили каталожні.

Морква обійдеться військовим у 12,50-14,76 грн/кг. У грудні в супермаркетах її роздрібна ціна була на 11-31% нижчою – 11,23 грн/кг, а у січні зрівнялася з каталогом.

У переможців було по три-шість конкурентів із нижчими до чверті цінами, проте їхні пропозиції відхилили.

Створений у 2016 році столичний «Військсервіс-Волонтер» належить киянину Сергію Вітру. Із 2017 року вона отримала підрядів на 1,95 млрд грн., переважно в силовиків. Дорожчим суперником на виграних «Військсервіс-Волонтером» торгах була фірма «Військторг» із так званої «генерал-єнакіївської» групи, яка в останні два роки була найбільшим постачальником харчів для армії.

Столична «Преміум Фінанс Груп» належить Валентині Кучер, відомій як головний бухгалтер згаданого «Укрпродакорд ОР». Директором із 9 січня є Микола Васильович Дешпетко – раніше особа з такими ПІБ була офіцером Національної гвардії України. Загалом із 2016 року фірма отримала підрядів переважно в силовиків на 1,03 млрд грн.

Нині «Укрпродакорд ОР» записано на директорку Ларису Швець, а раніше засновником була Тетяна Глиняна, теща колишнього депутата Білоцерківської райради (від Партії регіонів, потім – позафракційний) Руслана Березюка. До того фірму було записано на дружину Березюка Олену, яка також була співвласницею ТОВ «Візит».

Нагадаємо, у 2015 р. начальника управління тилу та логістики Нацгвардії Святослава Манжуру затримали при отриманні хабара у 232 тис грн від Руслана Березюка. Але за ґрати жоден з них не потрапив. Під час передачі хабара Глиняна також знаходилась у автівці, де відбувався злочин. Однак по справі вона проходила лише свідком.

Усіх конкурентів «Преміум фінансу» та «Військсервіс-Волонтеру» відхилили з тендерів за неподання низки документів.

ІА "Вголос": НОВИНИ