Про це написав депутат Київської облради Олександр Аронець у своєму блозі «Скуті корупційним ланцюгом: Яценюк-Павленко-Самопоміч-Садовий?».

За словами Аронця, аграрного міністра від «Самопомочі» Олексія Павленка викликали на допит у справі оборудок Державної продовольчо-зерновій корпорації України.

У квітні цього року СБУ встановила причетність службових осіб ДПЗКУ (ставлеників Івана Мірошниченка – нардепа від «Самопомочі» А.Садового) до закупівлі 55 тис. т кукурудзи у Noble Resources (колишня компанія Івана Мірошниченка) по $238,5 за тонну. Хоча контракт з китайською корпорацією ССЕС передбачає закупівлю в України по ціні не вище $223 за тонну. Чистий збиток – $852 тис.

«До речі, ПАТ «ДПЗКУ» перераховує аванс Noble Resources $7,3 млн із $13,1 млн. Проте досі немає жодного документа про перехід права власності на зерно від Noble Resources до ДПЗКУ. Хоча китайці вимагають негайного виконання контракту (постачання зерна кукурудзи на обумовлених раніше умовах контракту)», – відзначає Аронець.

За його словами, це не єдиний приклад розкрадання державних коштів «новітньою аграрною мафією»: «Так, у ході діяльності парламентської робочої групи з розслідування фактів багатомільярдної корупції в урядах Азарова-Яценюка (тоді ще – під керівництвом свободівця Олега Осуховського) вдалося виявити факт попередньої оплати (практично безвідсоткового кредитування приватних компаній, наближених до очільників міністерства) та умисний зрив на догоду приватним зернотрейдерам виконання державного китайського контракту. Внаслідок чого втрати за 13 років контракту можуть становити 4 - 5 млрд дол., а у випадку відмови від виконання неприйнятних для України умов цього контракту – непоправні іміджеві втрати держави».

Ці факти співпали у часі з заявами міністра Павленка про термінову необхідність приватизації державних підприємств аграрної галузі.

«Тобто державні підприємства рекордними темпами свідомо доводяться до банкрутства керівниками аграрної галузі, а очільники міністерства моментально нав'язують тезу про «державу, як неефективного менеджера», – відзначає Аронець.

Він припускає, що аграрний міністр від «Самопомочі» спробує кивати у бік «попередників»: «А що йому ще залишаться робити? Проте, з цього приводу виникає абсолютно логічне запитання: чому тоді на допит по кримінальному впровадженню викликають не Швайку (або колишній керівників ДПЗКУ), а коаліційного Міністра аграрної політики продовольства від «Самопомочі» Павленка?».

«Якщо все буде розвиватися чесно, то невдовзі чекаємо на виклик (поки що в якості свідка) Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка – безпосереднього начальника міністра від «Самопомочі» О.Павленка», – додав Аронець.

ІА "Вголос": НОВИНИ