Про це йдеться в заяві НААУ, передають Українські Новини.

"28 листопада у прямому ефірі телеканалу "112 Україна" Матіос у коментарі до відеодопросу Віктора Януковича відзначив наступне: "Все, що сьогодні розповідає так званий захисник, не знаю його професійний рівень, беркутівців, - це просто плювок всім людям, які бачили кров, три місяці поспіль після лютого застеляли всю Інститутську квітами... Не знаю, що він там був, не знаю, чи знає він, що таке кров, але по-людськи, як говорив сьогодні генеральний прокурор, як українець, я б йому змастив дуже добре в морду, щоб він умився юшкою і відчув, наскільки це солодко втрачати рідних..." - наводиться фрагмент вираження Матіоса у заяві асоціації.

НААУ розцінює такий виступ як втручання в адвокатську діяльність і тиск на захисника, поєднане з публічним закликом до насильства.

"Небезпечно, що адвокатів не тільки ототожнюють з клієнтами всупереч закону, але і роздають їм політичні ярлики. Очевидно, головний військовий прокурор свідомо такими висловлюваннями формує певну громадську думку і таким способом здійснює тиск на суд та адвокатів, порушуючи гарантовано кожному конституційне право на юридичну допомогу", - наголошується в заяві.

Національна асоціація адвокатів вважає, що своїм публічним виступом головний військовий прокурор виявив демонстративну неповагу до конституційної ролі захисників і прав усіх учасників судового процесу.

"Цей шокуючий прецедент, на жаль, розширює практику правоохоронних органів по дискредитації адвокатури в цілому і особливо захисників у резонансних і політичних справах", - впевнена асоціація.

Асоціація також вважає, що своєю публічною заявою Матіос допустив грубі порушення своїх прямих обов'язків, передбачених законодавством, присягою прокурора і правилами прокурорської етики.

Асоціація закликає Луценка негайно провести перевірку викладених фактів і за результатами прийняти законне рішення, в тому числі вирішити питання про подальше перебування Матіоса на посаді.

ІА "Вголос": НОВИНИ