Дослідники припускають, що зірка крутилася навколо чорної діри, випромінюючи інтенсивне рентгенівське випромінювання і видиме світло, коли її поглинула чорна діра, пише Mashable.

Після поглинання стався потужний вибух і викид матерії. Щоб стежити за цієї зіркової смертю, астрономи використовували радіо і інфрачервоні телескопи, такі як дуже довгий базовий масив Нью-Мексико (VLBA), щоб стежити за подією, що сталася в парі галактик, що зіштовхуються під назвою Arp 299.

Астрономи помітили яскравий вибух біля Arp 299 і стежили за змінами протягом десятиліття. Спостереження показали, що струмінь електромагнітних хвиль йде в одному напрямку від чорної діри.

«Нам раніше ніколи не вдавалося побачити те, як формується цей викид. Більшу частину часу надмасивні чорні діри нікого не розривають і залишаються практично невидимими для нас. Фактично у нас з'явився унікальний шанс зрозуміти, що відбувається в околицях чорної діри під час подібних «розривів», - заявив Мігель Перез-Торрес, астрофізик з астрофізичного інституту Андалусії в Гранаді.

Виявилося, що за час подібної події чорна діра виробляє більше світла, ніж мільйон зірок, схожих на Сонце, за все своє життя. Вчені вважають, що побачене дозволяє зрозуміти, як міг формуватися Всесвіт.

Крім того, через пил, який поглинає будь-який видиме світло, ця подія може бути тільки вершиною айсберга, з можливістю нових відкриттів.

ІА "Вголос": НОВИНИ