Обсерваторія Сонячної динаміки NASA зробила цей ультрафіолетовий знімок корональної діри 8 листопада, а NASA опублікували його в понеділок (20 листопада), повідомляє «Експерт».

Відповідно до заяви NASA, такі отвори можуть з’являтися в сонячній атмосфері або короні в результаті динаміки магнітного поля зірки. Подібно до того, як злами і вигини магнітного поля можуть викликати сонячні плями і сонячні спалахи, вони також можуть відкривати тимчасові отвори в короні.

Як отвір в озоновому шарі Землі, корональна діра фактично не проходить через всю атмосферу сонця. Це просто область, холодніша і менш щільна, ніж навколишня плазма.

«Діра» в магнітному полі дозволяє частинкам вислизати набагато швидше, ніж при нормальному сонячному вітрі, згідно Центру прогнозу космічної погоди (SWPC). Ці високошвидкісні потоки можуть викликати порушення магнітосфери Землі, які можуть порушити роботу супутників. Високоенергетичні частинки можуть також викликати полярні сяйва планети.

Такі корональні діри будуть з’являтися все частіше, оскільки Сонце наближається до мінімуму свого 11-річного циклу, який настане в 2019 році.

ІА "Вголос": НОВИНИ