Як відомо, життя за межами нашої планетної системи не доведене. Можливо, жодна інша планета або супутник в системі взагалі не підходять для зародження життя і його продовження. Не дивно, що астрономи з усього світу з таким завзяттям вивчають інші світи, розташовані поруч з сусідніми зірками. Про це пише naked-science.

На роль «другої Землі» претендує тепер уже знаменита Проксима Центавра b, докази існування якої представили в 2016 році. Перебуваючи на відстані 4,22 світлових років від нас, вона вважається найближчою до Землі екзопланетою. Проблема в тому, що на батьківській зірці – червоному карлику Проксима Центавра – мають місце потужні спалахи, що може зробити умови на планеті зовсім не придатними для зародження життя.

Тепер вчені, що працюють під керівництвом Ксав'є Бонфіc (Xavier Bonfils), за допомогою приймача ESO (Європейська південна обсерваторія) HARPS Обсерваторії Ла-Силья знайшли планету Ross 128 b, маса якої становить 1,35 від земної. Умови на екзопланеті, ймовірно, значно сприятливіші, ніж на Проксіма Центавра b, оскільки об'єкт обертається навколо неактивного червоного карлика Ross 128. 

Це маленьке холодне світило, маса якого дорівнює всього лише 0,16 маси Сонця. Ефективну температуру поверхні Ross 128 оцінюють в 3192 Кельвіна, що вдвічі нижче, ніж у нашого світила. Зараз Сонце і цю зірку розділяють одинадцять світлових років. Ross 128 прямує в бік Землі і, згідно з розрахунками вчених, через 71 тисячу років буде нашою найближчою космічної «сусідкою». Планета Ross 128 b при цьому буде до нас ближчою, ніж Проксима Центавра b.

Автори дослідження поки називають об'єкт «планетою з помірним кліматом», а не «потенційно населеною». Можливо, відповісти на багато питань, пов'язаних з Ross 128 b, допоможуть нові дослідження.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ