Тож у розмовній студії «Правди. Наживо» голова ГО «Львівська обласна спілка соцзахисту бійців АТО та сімей загиблих» Богдана Сірків розповіла про проблеми, з якими учасники російсько-української війни мають справу вже тут – на мирній землі.

«Мова йде про 2 га сільськогосподарської землі. Ще крім цієї земельної ділянки бійцям АТО в місті Львові належиться 10 соток,  в містечках — 15, в селах по 25 під будівництво. Найбільше земельних ділянок роздали під садівництво, але це земля в болотах, лісах, на цвинтарі. Непотрібні клаптики землі в селі віддають бійцям АТО. Звичайно, ніяке село не погодиться на таке — щось хороше видати для бійців АТО»,– пояснила вона.

Видачу земельних ділянок бійцям АТО зараз найбільше гальмує відсутність детальних земельних планів сіл:

«У 2014-2015 роках ще всі воювали, зараз же є більше демобілізованих, є більше згуртованих. Влада вже не може їм так суперечити, як колись. Зараз питання в тому, що «йдуть» територіальні громади, і призупинена видача земельних ділянок. Села під будівництво не мають розроблених детальних планів. Щоб видати землю, її треба спочатку внести в детальних план села, а вже тоді роздавати. І тому затягується процес».

Проте проблеми є не лише із земельними ділянками. Так,  соціальні програми, розраховані на бійців та їхніх дітей, діють лише протягом року.

«У Львові є 5 тисяч бійців АТО, зараз є програма — кошти видаються на лікування, на оздоровлення дітей, батьки яких воювали 45 днів цього року. Але ні бійцям, які вже прослужили минулого року, ні їхнім дітям не надається матеріальна допомога», – розповіла Богдана Сірків.

Основною проблемою АТОвців після повернення додому досі залишається пошук хорошої роботи:

«Зараз дуже важко бійцям АТО знайти роботу. Хлопцям, що бачили війну, дуже важко терпіти несправедливість та миритися з умовами, які їм пропонують. У Львові є Центр зайнятості, всі хлопці, які приходять з війни — стають туди в чергу. Там з ними проводяться співбесіди. І, здається, кожного місяця приходять підприємці, які готові їх взяти до себе на роботу. Пропозиції є, але ми розуміємо, які у Львові зарплати».

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ