Чергову добірку поширених міфів про вакцинацію та їхнього розвінчання опублікувала на своїй сторінці у Facebook в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Серед них — шкідливий вплив щеплення на імунну систему людини, а також спричинення аутизму.

Міф № 1

Введення трикомпонентної (тривалентної) вакцини шкідливе. Також небезпечно вводити дитині відразу кілька вакцин, бо це перевантажує імунітет. А якщо в організмі вже є антитіла, вводити вакцину не можна.

Чиновниця зазначає, що такі міфи противники вакцин пояснюють нібито гіперімунізацією, мовляв, вакцинація може перенавантажити імунітет.

За її словами, таке хибне сприйняття сформувалось через уявлення — що більше мікробів потрапляє в організм, то сильніше перевантажується імунна система. Однак, як пояснює урядовиця, це твердження суттєво недооцінює силу імунної системи та, навіть навпаки, переоцінює кількість «чужорідної» речовини — антигенів, що містять вакцини. Мікроби, що є причиною того самого болю у горлі або застуди дають дитині більше антигенів, ніж будь-яка вакцина.

Так само нічим не загрожує вакцинація людям, у котрих вже сформувався імунітет до хвороби. Це безпечно і не має негативних наслідків. Тому, наприклад, якщо батьки не пам'ятають, чи робили дитині щеплення КПК, і не мають документальних підтверджень — Супрун наполегливо радить вакцинувати дитину, щоби забезпечити їй необхідний захист.

Міф № 2

Вакцини проти кору (КПК) мають здатність пригнічувати імунітет, тому в період епідсезону грипу категорично не можна проводити масову вакцинацію проти кору.

Супрун зазначає, що дослідження вказують на протилежне. Науковці аналізували окремі випадки бактеріальних та вірусних інфекцій у популяції протягом так званих періодів ризику після щеплення (0...30 днів, 31...60 днів і 61...90 днів). Їхній висновок — вакцина КПК не підвищує ризики цих інфекцій.

Міф № 3

Вакцини мають відповідати «імунним потребам нації». Ніби найкраще користуватися препаратами, які виробляють у межах країни, а не закуповувати їх за кордоном.

Утім Супрун наголошує, що як не буває жодних «імунних потреб нації», так хвороби не знають національних чи територіальних кордонів. Тому мешканці будь-якої країни світу можуть заразитися тим самим вірусом кору, поліомієліту або збудником дифтерії.

«У виробленні вакцини ключове — не країна, не національна приналежність людей, яким вона вводиться, а якість і вимоги до виробництва, що за останні 15-20 років стали ще більш жорсткими», — пише Супрун.

Міф № 4

Вакцини викликають аутизм.

Урядовиця наголошує, що вакцинація не призводить до аутизму. Центр контролю та профілактики захворювань у США, медичний інститут Національної академії наук Великої Британії та британська Національна служба охорони здоров’я провели дослідження та спростували будь-який зв’язок між вакциною і виникненням аутизму. Також існує понад десяток досліджень, результати яких спростовують зв’язок між вакцинацією та розвитком аутизму.

Міф № 5

Вакцинація проти кору заборонена в Японії.

В Японії не заборонена вакцинація проти кору, зазначає Супрун. Навпаки — в цій країні щеплення проти кору та краснухи (Measles, Rubella — MR) входить до планової вакцинації згідно з японським Календарем щеплень.

Як зазначає Супрун, наразі Японія має високий рівень імунізації проти кору. Так, 2016 року рівень охоплення вакцинацією становив 97 % (перша доза у віці одного року) і 93 % (друга доза у 5...6 років), за даними ВООЗ від 20 червня 2018 року.

В. о. міністра наголосила, що щеплення — найбезпечніший спосіб захиститися від інфекційних хвороб і подолати їх назавжди. Водночас вона назвала єдині випадки, коли вакцину вводити не рекомендується:

  • Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5°С.
  • Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини.
  • Імунітет може не сформуватися при хіміотерапії в онкологічних хворих, під час вживання великих доз стероїдних гормонів, вживання ліків, що пригнічують імунітет, СНІДу.
  • Під час вагітності не можна робити щеплення КПК та іншими вакцинами, що містять живі віруси, а також якщо були алергійні реакції на аміноглікозиди, введення препаратів крові.
  • БЦЖ не роблять, якщо дитина при народженні важить менше 2,5 кг, інфікована туберкульозом чи має дефекти системи фагоцитозу;
  • ОПВ (жива поліомієлітна вакцина) не вводиться, якщо є тяжкі форми гіпогаммаглобулінемії (стану імунодефіциту) чи хтось із членів сім’ї має протипокази до цієї вакцини.

ІА "Вголос": НОВИНИ