Адвокати сина глави МВС Арсена Авакова Олександра називають «справу рюкзаків» «політичним фарсом», який був спрямований проти міністра.

Про це захисники заявили на брифінгу 12 липня в Києві, передає Українська правда.

Адвокати Андрій Федур та Ігор Юдін підтвердили, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила вказану кримінальну справу.

«НАБУ провело колосальну роботу. Вони зібрали дуже багато матеріалів, але їх енергія була направлена не в те русло», – вважає Федур.

«Я глибоко переконаний, що удар був не по моєму клієнту а по його батьку. Я вивчив матеріали цього кримінального провадження, отримав матеріали всіх негласних слідчих дій. Там є сотні годин записів, де писали не мого клієнта а його батька та інших посадових осіб. Але, на щастя, з цієї писанини в них нічого не вийшло», – наголосив адвокат.

Юдін підкреслив, що у справі «відстуній оригінал» відеозапису, на який опиралося обвинувачення.

«Це відео – це щось дуже таємне. Відсутній оригінал цього запису. Всі файли датовані однією датою і одним часом. Пристрою, за допомогою якого знімали, немає… Там багато ознак того, що це монтаж. По експертизах… НАБУ дуже намагалося довести, що це справжній запис, але не вийшло. Немає таких експертиз, які б це підтвердили», – заявив адвокат.

На думку Федура, держава має відшкодувати збитки, завдані неправомірними діями.

Він зазначив, що не знає, чи його підзахисний Олександр Аваков буде подавати відповідний позов, однак підкреслив, що він уже поскаржився до Європейського суду з прав людини на незаконне затримання.

Нагадаємо, що 12 липня стало відомо, що прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури закрив справу про розкрадання коштів проти сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова та екс-заступника міністра Сергія Чеботаря. Підозрюваним у розкраданні коштів залишився лише третій фігурант справи – представник фірми-переможця тендеру на постачання рюкзаків Володимир Литвин.

Як відомо, 31 жовтня детективи Національного антикорупційного бюро України вручили підозру сину глави МВС Арсена Авакова Олександру, екс-заступнику глави МВС Сергію Чеботарю і Володимиру Литвину, який у 2014 році керував ІТ-компанією «Turboseo». Їх підозрюють в розтраті під час закупівель рюкзаків Міністерством внутрішніх справ в 2014-2015 роках.

У НАБУ вважають, що тоді відомство могло втратити до 14 млн грн. Підозрюваним у «справі рюкзаків МВС» загрожує від 7 до 12 років з конфіскацією майна. При тому, що рюкзаки МВС закупило по 2799 грн, тоді як вартість їх пошиття становила 555 грн.

Солом’янський райсуд Києва 1 листопада обрав запобіжний захід Олександру Авакову, відпустивши під особисте зобов’язання і постановив носити електронний браслет. У свою чергу, прокурор у суді зазначав, що підозрювані можуть впливати на розслідування.

ІА "Вголос": НОВИНИ