Про це повідомляє видання «Наші гроші» з посиланням на офіційний портал публічних фінансів України «Є-дата».

Придбано 41 квартиру у будинках по вул. Горького, 5б, 5в, 5г та вул. Павла Чубинського, 2 – це адреси будинків житлового комплексу «Софія Київська» (за Академмістечком).

Житло купувалось двох типів – двокімнатні в середньому по 600 тис грн. та трикімнатні по 900 тис грн. без ПДВ, оскільки продавцем виступала фізособа.

Двокімнатну квартиру №179 по вул. Горького, 5в придбано за 585 тис грн. За даними забудовника, її загальна площа 42 кв м відтак квартиру придбано по 14 000 грн. за квадратний метр.

Це дорожче ринкових розцінок. У відкритих джерелах є дані про продаж квартир у цьому будинку по 13 040 грн за квадратний  метр. При цьому житловий комплекс «Софія Київська» зводився за державною програмою фінансування завершення будівництва житлових об’єктів. Державна іпотечна установа (ДІУ) у 2013 році надала на нього 70 млн грн.

У переліку об’єктів, прийнятих до участі у програмі ДІУ в 2014 році, є один з будинків «Софії Київської» по вул. Чубинського, 2. Для розрахунку здешевлення вартості іпотечних кредитів у переліку вказана ціна квадратного метру житла у ньому – 7600 грн. Також відомо, що МВС у вересні купило кілька квартир у мешканця Обухова під Києвом по 12 000 грн. за кв м (точна адреса невідома).

Продавцем квартир у «Софії Київській» виступила Кривобок Тетяна Доріївна. На сайті МВС було оприлюднено оголошення, що вона обрана переможцем конкурсу з продажу житла для працівників органів внутрішніх справ.

МВС перераховувало їй кошти за кожну квартиру двома платежами – 95% та 5% від загальної вартості.

Однак МВС офіційно не оприлюднило жодних даних про вартість житла, яка стала відома лише завдяки співставленню даних про платежі МВС на сайті «Є-дата» та даних про площу житла на сайті забудовника.

Раніше Тетяну Кривобок називали причетною до участі у рейдерському захопленні землі у Софіївській Борщагівці, на якій зрештою і було зведено житло для міліції.

Забудовником «Софії Київської» є ТОВ «Укр поліскорм». Нині фірма записана на Євгена Чемеса, відомого як директор комунального підприємства «Центр розвитку фізичної культури і спорту «Спорт для всіх» Києво-Святошинської районної ради.

На момент будівництва комплексу власником фірми була Ірина Гунська-Конихова – дружина Олександра Конихова, якого називали забудовником «Софії Київської».

 свою чергу Олександр Конихов є помічником народного депутата Сергія Скуратовського (Радикальна партія Олега Ляшка), який очолює Комітет Верховної Ради з питань будівництва. У ЗМІ Скуратовського називали причетним до фірми «Укрполіскорм».

Серед помічників Скуратівського також є Борис Візіров (очолював Нацкомфінпослуг за часів Януковича).

До складу конкурсної комісії МВС з придбання житла на вторинному ринку входять:

  • голова комісії – заступник начальника Департаменту матеріального забезпечення Шалієвська Людмила Іванівна;
  • заступник голови комісії – начальник управління капітального будівництва та інвестицій Департаменту матеріального забезпечення Смітюх Наталія Миколаївна;

члени комісії:

  • заступник начальника Департаменту юридичного забезпечення – начальник відділу полковник міліції Губарева Ольга Миколаївна;
  • заступник директора Департаменту внутрішнього аудиту Співак Валерій Петрович;
  • заступник начальника відділу Департаменту фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку підполковник міліції Бутенко Ірина Віталіївна;
  • головний оперуповноважений – інспектор Департаменту внутрішньої безпеки майор міліції Марініч Сергій Петрович.

Склад комісії визначено заступником міністра-керівником апарату Олексієм Тахтаєм, який раніше очолював департамент фінансового забезпечення і став замміністра після звільнення скандального Сергія Чеботаря.

ІА "Вголос": НОВИНИ