Основний білок молока качкодзьоба, білок MLP, володіє незвичайною будовою, не схожою на відомі типи укладання білкового ланцюжка, пише Science Alert.

«Качкодзьоби – такі дивні тварини, що їм було б логічно мати і дивну біохімію. Придивившись до їх молока, ми описали новий білок, який володіє унікальними антибактеріальними властивостями, які здатні врятувати життя», – каже одна з учасниць дослідження, молекулярний біолог Джанет Ньюман.

Автори досліджували білок на синхротроні. Використовуючи методи кристалізації білка, автори роботи змогли відтворити білок в лабораторії і розшифрувати його молекулярну структуру. У згорнутому вигляді його тривимірна форма нагадує кучеряві локони.

Дослідники перевірили активність виділеного білка в тесті на антимікробну активність і підтвердили його повну функціональність. Фахівці назвали новий білок «Ширлі Темп» на честь відомої актриси, у якої в юності було кучеряве волосся.

Вчені відзначають, що тепер, коли ми знаємо про молекулярну структуру цієї природної антимікробної речовини, ми зможемо відтворити білок для антибіотичних препаратів. Це дасть людям нові засоби боротьби з бактеріями, які стійкі до антибіотиків.

Раніше австралійські дослідники показали, що молоко качкодзьоба і єхидни має антибактеріальний ефект і знищує кілька видів патогенних мікроорганізмів, зокрема, золотистого стафілокока.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ