Автор скандального підручника з історії для десятикласників Мар'ян Мудрий вважає, що книга не прирівнює націоналістів до колабораціоністів, а лише підіймає питання цього визначення як явища.

Про це він розповів у розмовній студії «Правди. Наживо».

Автор книги зазначив, що скандальний розділ — лише невеличка частина підручника. Зрештою, навіть він не є таким двозначним, яким його роблять.

«Розділ складається з двох частин. Перша, більша частина, це національні формування в складі німецької армії. Прояви колабораціонізму. І от спочатку йдеться про національні формування, а питання колабораціонізму, до чого, зрештою, нас зобов’язує програма цього курсу, розглядається на уроці на прикладі двох цитат. Одна з яких про те, що в тогочасних умовах, в яких опинилися українці, засади не могли бути колаборантськими», — зазначив він.

Саме тому Мар'ян Мудрий вважає, що змінювати книгу не варто. Відтак він відстоюватиме принципи, що закладені в підручнику, й надалі.

«Це зображення цілісної людини. Для того, аби ми сьогодні бачили цих людей, як тих, перед ким стояв складний вибір, і з цим вибором собі люди з честю радили» — каже він.

Більше — у відео. Прямі ефіри «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

Як уже писав «Вголос», МОН рекомендувало новий підручник для 10-го класу загальної середньої освіти “Історія: Україна і світ (інтегрований курс, рівень стандарту)”, авторства Олени Аркуші та Мар’яна Мудрого.

Цей підручник переконує українських учнів, що найяскравішими “проявами колабораціонізму” з нацистами були… українські підрозділи “Нахтігаль” і “Роланд”, а також дивізія “Галичина”.

Ілюстрували цю українофобську писанину портретом самого головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича.

ІА "Вголос": НОВИНИ