Розробник найбільшої в світі онлайн-енциклопедії про наркотики PsychonautWiki Кенан Сулейман згадав про свої перші дні роботи на сайті.

За даними видання Vice, на ресурсі представлена ​​інформація про галюциногенні речовини й ефекти від їхнього застосування. В місяць енциклопедією цікавляться близько півмільйона користувачів. Журналісти називають рушійною силою проекту 23-річного інженера-програміста Сулеймана, котрий живе в Берліні.

Програміст розповів, що спершу був залучений на сайт як позаштатний автор, але потім збагнув, що тема йому справді близька, тому вирішив допомогти проекту розвиватися.

"Я зосередився на професіоналізації всього цього: я залучив більше добровольців і допоміг створити рекомендації для статей. Наприклад, ми ніколи не використовуємо слово "наркотики", оскільки воно має негативні конотації в багатьох мовах. Я привніс багато користі як інженер-програміст, щоб допомогти масштабувати все це", — розповів Сулейман.

Чоловік також згадав, що спершу був вражений способом життя декотрих співробітників енциклопедії, у яких була серйозна наркотична залежність.

"До того, як я приєднався, кілька авторів померли від передозування, і, здавалося, що нікого це не хвилювало", — заявив програміст, зазначивши, що ці люди не гребували жодними препаратами. Наприклад, один із працівників сайту вживав кетамін: одного разу він напав на стареньку і тепер сидить у в'язниці.

Інший співробітник, за словами Сулеймана, вживав ті ж наркотики, в результаті чого став параноїком.

"Він почав вірити, що всі наші відвідувачі були інопланетянами, і тому перетворив головну сторінку в певного штибу храм для цих інопланетян. Для мене це був ще одна ознака того, що організація потребує професіоналізації", — згадав теперішній керівник проекту.

Сулейман заявив, що йому було потрібно багато терпіння, щоб повністю змінити підхід до роботи над сайтом. Він узяв на себе всі технічні обов'язки й узявся вносити невеликі правки, поступово завойовуючи довіру колег. Чоловік сказав, що часом почувався терапевтом.

ІА "Вголос": НОВИНИ