Про це лікар Скиталінська пише у Facebook.
"Чого лише не прочитаєш в інтернеті: і що вона в шлунку утворює «пластилін», який не засвоюється, і що від неї рак, тому вирішили її заборонити", - пише Скиталінська.
"Вже підготовлений законопроект про заборону використання її в продуктах харчування, зокрема, молочних. Виглядає все так благородно і ніби правильно. Бо замінювати молочний жир з молочних продуктів справді погано: молочний жир корисний, містить вітаміни А та Д, корисний для мозку та кишечних бактерій. Зрештою, коли купуєш молочний продукт, а він таким не є, за це потрібно карати обманщиків.
А от щодо не молочних продуктів — рішення не вірне. Бо пальмова олія — не те що не шкідлива, вона корисна: ця олія насичена, отже, не окислюється, продукти довго не псуються, вона корисна і для серця, і для судин, і має протизапальну дію (подібна до дії кокосової олії, яку ніхто не забороняє, а, навпаки, позиціонують, як корисний для здоров‘я, продукт; різниця в тому, що вона дорога)" - пояснює дієтолог.
"Але пальмову вирішили заборонити. Відразу питання: а які жири будуть використовувати натомість у продуктах (печивах, цукерках, випічці і тд)? Соняшникову (рапсову, соєву і тп) олії та продукти на основі їх переробки, які містять велику кількість омега-6 жирів (зокрема, лінолевої кислоти), що стимулюють запалення в організмі? (примітка: коли з‘їсти ложку соняшникової олії, проблем не буде, але мова йде про інші масштаби і про перероблені на її основі продукти). Чи транс-жири, які зроблять нас та наших дітей хворими, погано думаючими, з проблемами серця, високим ризиком діабету 2 типу, ожиріння, хвороби Альцгеймера? Чому про альтернативу ніхто не каже? Вона ж буде. І, швидше за все, буде справді небезпечною", - наголошує експерт.
"У пояснювальній записці пише, що «пальмова олія та її жирні кислоти можуть підвищують рівень холестерину в крові і провокувати розвиток атеросклерозу, тромбозу судин, захворювань серця, ожиріння і роблять пальмову олію шкідливим продуктом в харчуванні людини». І дається посилання на наукове дослідження, в якому жодного поганого слова немає про пальмову олію і взагалі це слово «пальмова» не згадується.
А знаєте чому? Бо немає наукових досліджень, які б свідчили про шкідливість пальмової олії. Але існують такі, які свідчать про користь, зокрема, для серця, судин та профілактики атеросклерозу:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22030224
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1836037
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25804278
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22071711
Склад пальмової олії наступний: стеаринова кислота — 2%, пальмітинова — 8,5%, мірістинова — 17,5%, капринова 5%, лауринова — 52%, олеїнова 7,5%, лінолева — 2%, α-ліноленова — 0,5%.", - пояснює Оксана Скиталінська.
Лікар наголосила, що вважає законопроект таким, який потребує суттєвої доробки, а саме заборонити використання пальмової олії в молочних продуктах. І все. Молочні мають бути з молока, все вірно. А от забороняти в інших продуктах не можна, бо що в них буде натомість?
Окрім цього, пальмова олія не така дешева, як пишуть. Її видобуток пов‘язаний із варварською вирубкою лісів, масовою загибеллю тварин, які проживають в тих місцях, і це — ціна нашого «солодкого» життя (кондитерські вироби і тп), а також пального, зробленого на її основі.
В Америці також дуже борються з пальмовою олією, бо захищають свій внутрішній ринок арахісового масла.
ІА "Вголос": НОВИНИ