[media=144949,144950] 

Монета вже встигла викликати чималий ажіотаж. На її презентацію прийшли самі кіборги, а у відділення НБУ ринули нумізмати, передає 5 канал

У грудні 2014 року Олександр Берещук зайшов у ДАП. Перші п'ять днів необстріляний армієць відчував страх, адже бойовики фактично цілодобово «кошмарили» летовище з усіх видів озброєння. Потім, розповідає, звик.

«У такій обстановці, в такому адреналіні люди ходять точно, як кіборги. Вони нічого не бояться. Там поряд десь вибухнуло – йдеш далі собі спокійно. Йдеш із посту – стріляють. Ти спокійно падаєш у бік десь там. Застосовуєш свої навички повзання, бігу. Все так швидко!» – пригадує військовий 81-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ Олександр.

Володимир Домбровський пробув тиждень у новому терміналі, а згодом на прилеглих позиціях прикривав відхід побратимів із Донецького летовища. Відтоді він уміє все: і блискавично надавати медичну допомогу пораненим, і стріляти з будь-якої зброї.

«Я дуже багатьох своїх друзів, знайомих, близьких втратив ще навіть під час заходу в новий термінал. Окрім того, що стрілянина була всередині – в самому терміналі, так ще і «Гради», і міномети, і все зверху сипалося. Тримало перекриття, бо стін як таких фактично не було. Бо новий термінал був ніби картонний, він мав тільки перекриття», – розповідає боєць.

242 дні кіборги обороняли Донецьке летовище. Понад 200 армійців загинули там у боях. На згадку про цей героїчний сюжет в українсько-російській війні Нацбанк відкарбував монету.

Художники перелопатили тисячі фотографій і з першої спроби створили ескіз. На аверсі – руки, що тримають зброю різних епох, на реверсі – збірний образ армійця на тлі напівзруйнованої вежі ДАПу.

«Буквально в цьому місці, примруживши око, можна подумати, що це вишиванка. Насправді – це побите кулями залізо. Це – документальний образ цього металу. Бо вражали ці руїни і цей метал, посічений осколками і кулями», – пояснює художник, співавтор ескізу монети Володимир Таран.

Зображене на папері переносив на метал колишній АТОвець та гравер монетного двору Володимир Ровенко. У процесі довелося принести на роботу свій шолом, у якому пройшов Дебальцеве. Тепер і він – на монеті.

Пам'ятна монета вийшла мільйонним тиражем. Номінал – десять гривень. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ