Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» розповів секретар державної комісії у справах увічнення пам’яті Святослав Шеремета.

«Історією повинні займатись історики. І не може бути такого, що в сусідній державі, зокрема в Польщі, дуже багато політиків почали займатись історичними питаннями і робити собі на цьому якісь політичні дивіденди. І ми бачимо до чого це приводить… Це привело до таких ситуацій, які були у міждержавних стосунках», – зазначив він.

Як відомо, на міжнародному пункті пропуску «Шегині-Медика» у суботу польські прикордонники не пропустили Святослава Шеремету. А все через «загрозу для громадського порядку».

«Людям, які мають інші погляди на історію, забороняють в’їзд не тільки в Польщу, але й в інші країни ЄС. Мені анулювали візу, яка була видана в Німеччині. І що найцікавіше – формулювання в документі, який мені дали, виглядає так, що «особа, якій заборонили в’їзд, несе загрозу для громадського порядку, внутрішньої безпеки, громадського здоров’я та міжнародних відносин однієї або декількох країн ЄС. Таку статтю переважно використовують, щоби заборонити в’їзд людям, які несуть терористичну загрозу», – наголосив Шеремета.

Нагадаємо, раніше очільник польського МЗС Вітольд Ващиковський заявив, що українці з вкрай антипольськими поглядами не зможуть в’їхати до країни. Так, Шеремета став першим українцем із так званого «чорного списку» Ващиковського.

«Жодних дій, які би мені заборонили в’їзд в Польщу я не вчиняв. І тому всі надумані причини, які оголошували в Міністерстві закордонних справ Польщі, є просто смішними. Вони абсолютно не відповідають дійсності і нічого, крім скепсису, не викликають», – підкреслив Шеремета.

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ