Порада пити багато рідини під час хвороби не допомагає, а часто навіть шкодить здоров'ю людини, особливо якщо вона має якесь хронічне захворювання, повідомляють вчені у статті, опублікованій в журналі BMJ Case Reports, передає «Добрий лікар».

"Існує мінімум свідчень на користь того, що порада "пити багато води" є хорошим способом боротьби з простими інфекційними захворюваннями. З такими помилковими порадами варто боротися, враховуючи кількість смертей і важких проблем зі здоров'ям, пов'язаних з розвитком гострої гіпонатріємії", — заявляють Лаура Лі і Маріенн Норонья з Королівського коледжу Лондона (Великобританія).

Як розповідають Лі та Норонья, нещодавно в госпіталь Королівського коледжу звернулася 59-річна жінка, що страждала від хронічного запалення та інфекцій сечостатевої системи. Лікарі виписали їй антибіотики, знеболювальне і ліжковий режим, однак пацієнтці з часом ставало дедалі гірше – вона почала хитатися при ходьбі, падати, у неї було блювання, розвинулися проблеми з мовленням.

Коли медики провели повторні аналізи, вони виявили, що в крові жінки було вкрай мало натрію – приблизно на 10% менше, ніж мінімально допустима кількість, що означає розвиток так званої гіпонатріємії.

Через деякий час жінка зізналася, що постійно випивала по кілька літрів води в день за порадою лікаря. Таким чином вона намагалася "очистити свою систему" від інфекції. Як наслідок, пацієнтка ледь не довела себе до загибелі – гостра гіпонатріємія зумовлює смерть в 30% випадків.

Як правило, нирки і сечовидільна система людини можуть пристосуватися до вживання будь-яких кількостей води, однак за розвитку деяких хвороб ця здатність, вочевидь, послаблюється, через що надмірне пиття може тільки погіршити стан, а не допомогти одужати. Тому лікарі рекомендують не слухати подібних порад і пити лише ту кількість води, яку вам хочеться випити під час хвороби.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ