Таку думку висловив лауреат обласної премії імені Героя України Степана Бандери, автор 12-томної праці «Історія ОУН і УПА» Євген Перепічка під час ефіру га Громадському інтернет-телебаченні Львівського прес-клубу сьогодні.

Євген Перепічка розповів, що у своїй статті Степан Бандера поділив росіян на три категорії: перша - військові, червона армія, яка має бути усунута із території України, друга – група, яка категорично не сприймала українську незалежність і також мала піти з української держави, а також третя група – росіяни, які толерантно відносяться до незалежної України.

«Ось ці толерантні росіяни, на думку Бандери, мали залишитись на українській території і вони повинні мати одинакові політичні, економічні та культурні права із українцями. Якби цю статтю знали, то не ставили б гасла, що Україна – для українців. Це не бандерівське гасло. Воно було створено ще Міхновським у 1900 році для підняття духу нації, бо в Україні тоді була зовсім інша ситуація», – пояснив лауреат премії Бандери.

Він додав, що всі погоджуються з тим, що мова є основним об’єднуючим засобом для нації. Тому державна мова у країні, безперечно, має бути одна. Однак нацменшини, в тому числі і росіяни, повинні мати можливість користуватися мовою своєї нації.

«Степан Бандера наголошував на тому, що національні меншини в Україні повинні мати однакові політичні, культурні, серед яких і мовні, права. Тобто нацменшини, в тому числі й росіяни,  в тих межах, де вони проживають, повинні мати можливість користуватися своєю мовою. Кажуть, що Бандера категорично відхиляв ці питання, але це неправда. Є питання популістські, які використовують політики, як до прикладу те, що Бандера був проти демократії. Це тотальна брехня: даючи газеті «Кельн» інтерв’ю, він чітко сказав, що ми за українську, незалежну, соборну державу, але форма управління державою повинна бути демократичною, – і це найголовніше», – сказав бандерознавець.

ІА "Вголос": НОВИНИ